PETAK U 12:15

SINOVI SRPSKE: Bila jednom jedna djeca koja su odbranila državu

  • Извор: АТВ
  • 14.01.2022. 09:00

Dokumentarni film ‘Sinovi Srpske’ u režiji Miodraga Žarkovića, o Prvoj gardijskoj motorizovanoj brigadi Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i o njenom ratnom putu i doprinosu u stvaranju Republike Srpske, bio je premijerno prikazan u 27. juna, u Banjaluci. Ovaj dokumentarni film nastao je kao idejni projekat Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske s ciljem da se na neposredan način oda počast stradalim pripadnicima ove brigade. Brigada je osnovana na Bogojavljenje ‘93. godine u Han Pijesku, a u julu iste godine se, nakon operacije ‘Lukavac’, dislocira u Kalinovik.

U filmu ‘Sinovi Srpske’ prikazan je ratni put brigade na brojnim ratištima i vojnim akcijama u kojima je učestvovala od njenog osnivanja do kraja rata. Kao takva ostavila je nemjerljiv doprinos – oko 240 gardista ostavilo je svoj život na bojištima, a to su bila praktički djeca, momci od 18, 19 ili 20 godina.

O svojim iskustvima govore Zdravko Samardžić, nekadašnji komandant Prve gardijske motorizovane brigade, Mirko Trivić pukovnik i nekadašnji načelnik Štaba brigade i Snježana Kojadinović, jedna od rijetkih gardistkinja, koja je dio brigade od osnivanja pa do samog kraja rata.

Pored njih o ratnim dejstvima u periodu od 1992. do 1995. godine na području Srpske i svemu što je prethodilo njenom stvaranju, govore istaknuti politički analitičari i istoričari Nebojša Malić i Darko Tanasković, kao i nekadašnji američki političari i novinari, koji su izvjestan način svjedočili žigosananju Srba i njihovom ratnom stradanju.

Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovano je 27. aprila 2019. godine i trenutno broji oko 800 članova.

Film o sinovima koji su dali svoj život za Srpsku, o djeci koja su je branila i stvarala, o onima koji su se izborili za njenu slobodu – ‘Sinovi Srpske’ na programu ATV-a u petak u 12 časova i 15 minuta.

Тагови: