Начелник Општине Соколац

Бјелица честитао Дан примирја: Први свјетски рат историјски, политички и културни камен међаш

  • Извор: АТВ
  • 11.11.2023. 12:50

Начелник Општине Соколац Милован Бјелица поручио је да за историју Срба, за оно што представљају Срби модерног доба, Велики или Први свјетски рат представљају својеврсан историјски, политички и културни камен међаш, нешто попут крунисања Стефана Првовјенчаног у средњем вијеку или проглашења царства.

"Тада те 1918. године је пуни сјај оружја утро пут уједињењу, процвату културе, снажењу оптимизма и енергије која се попут Наталијине Рамонде будила и цвјетала“, навео је Бјелица.

Бјелица је додао да је за Србе и српски свијет важнији од овог Дана примирја 15. септембар, Дан пробоја Солунског фронта.

"Србија и Република Српска од недавно на тај дан обиљежавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, навео је Бјелица. 

Бјелица каже да Дан примирја обиљежежавамо заједно са савезницима, са оним земљама са којима смо дијелили и дијелимо идеје слободе и једнакости. Тада за разлику од данас, додаје, било је јасно ко је побједник, а ко поражени. Ко је у праву а ко не.

"За сјећање на та времена и на славне претке уз наду да ће се идеали слободе и правде вратити у моду, свим Србима и слободарској Европи срећан празник“, навео је Бјелица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: