Načelnik Sokoca

Bjelica prihvatio ideju o bratimljenju Opštine Sokolac i grada Možajska iz Moskovske oblasti

  • 10.09.2023. 19:49

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica nedavno je prihvatio ideju o bratimljenju Opštine Sokolac i grada Možajska iz Moskovske oblasti, koja je potekla nakon razgovora sa Ambasadorom Bosne i Hercegovine u Ruskoj federaciji Željkom Samardžijom.

Poštovani gospodine Bjelica,

tokom nedavne moje posjete obilježavanju godišnjice slavne Borodinske bitke i razgovora sa domaćinima i organizatorima, pokrenuo sam inicijativu o bratimljenju gradova Možajsk u Moskovskoj oblasti i Sokolac, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, prepoznavajući dosta razloga za takvu inicijativu, uvažavajući prije svega istorijske i patriotske sličnosti.

Inicijativa je načelno podržana od čelnih ljudi opštine Možajska a uputio sam rukovodstvu grada pismo namjere sa obrazloženjem pomenute inicijative. Kao jedan od ključnih razloga za približavanje, saradnju i bratimljenje dva grada jeste što su to gradovi vojničke slave. O Borodinskoj bitci koja se odigrala na području ovog rejona gotovo pa sve znamo ali o novijoj istoriji grada Sokoca sigurno je korisno da i drugi saznaju, posebno gradovi i mjesta koji imaju slavnu i bogatu istoriju.

Možajsk je grad na zapadu Moskovske oblasti, administrativni centar Možajskog gradskog okruga i nosi počasno zvanje grada vojničke slave. Grad je osnovan 1231 godine, zauzima površinu od 17,4 kvadratnih kilometara na n/v oko 240 metara i ima oko 34 hiljade stanovnika. Ima izuzetno bogatu istoriju ali se posebno izdvaja po Borodinskoj bitci koja je postala simbol borbe za slobodu i odbranu od stranih osvajača. Možajsk ima vrlo sadržajne kulturne i sportske aktivnosti, a s tim u vezi, predstavlja jedan od vodećih centara turističke djelatnosti u Moskovskoj oblasti.

Osim nekoliko sabornih hramova u samom gradu, posebno se izdvaja hram Svetog Ilije iz 19-og vijeka, što predstavlja još jednu zajedničku duhovnu sponu dva grada. Možajsk ima do sada zaključena 23 sporazuma o bratimljenju ali na tom spisku nema ni jedan grad iz zemalja bivše Jugoslavije.

Zbog svega toga, kao ambasador Bosne i Hercegovine iskreno podržavam inicijativu za bratimljenje dva grada i biću veoma srećan ako do toga dođe, navodi se u dopisu od 31.avgusta upućenom načelniku Bjelici od strane Ambasadora Bosne i Hercegovine u Ruskoj federaciji Željka Samardžije.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)