Mrkonjić Grad

Bol za najmilijima ne prolazi

  • Извор: АТВ
  • 01.04.2023. 19:24

Prvi april dan je velike tuge za Miru Pavičar. Već godinama na ovaj datum dolazi na mužev grob. Sjećanje na pronalazak njegovog tijela u masovnoj grobnici nikad neće izblijediti. Muža Momčila prepoznala je po zubima, kosi i bradi. Iza njega je ostalo dvoje maloljetne djece.

"Vidjeli smo mnoge leševe, svakakvih, otvarali smo vreće sami, gledali da li možemo prepoznati. Imao je neke ožiljke na leđima od prethodnog ranjavanja pa sam htjela da pogledam ali nisam vidjela zato što je tijelo bilo u fazi raspada", kaže Mira Pavičar.

Petar je u masovnoj grobnici pronašao dvadesetrogodišnjeg brata Duška i rođake. Bol je ista kao i prije 27 godina. 

"Već od četvrtog februara bili smo ovdje na pravoslavnom groblju gdje su bile naznake da je masovna grobnica jer su krstovi bili u dva reda. Tu je bilo od lisica, kanapa žice plinskih boca", kaže Petar Mitrić iz Mrkonjić Grad.

Boli ga, kaže i to što za zločine još uvijek niko nije odgovarao. Dodatna so na ranu i novi zločin nad žrtvama i porodicama izvršen je kaže i nedavno,  kada je u Derveniti odlikovana zloglasna 103 brigada HVO-a. 

"Niko nikog ne procesuira. Svedoci smo d aje samo na 150 kilometara od masovne gorbnice u Mrkonjić Gradu prije par dana predsjednik Hrvatske odlikovao jedinice hrvatske vojske koje su vršile zločine onakve kakvi su vršeni u Mrkonjić Gradu" kaže Mitrić.

Masovna grobnica u Mrkonjić Gradu pronađena je 1996 godine. U njoj 181 srpska žrtva. Svi oni zvjerski su mučeni i ubijeni.

27 godina prošlo je od otvaranja najveće masovne gobnice srpskog naroda iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci srpskih boraca i civila. Sve njih ubila je hrvatska vojska zajedno sa jedinica takozvane arbije BiH I HVO-a.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!