Већи од 24 милиона КМ

Дервента увећала буџет за 2024. годину 10 одсто: Два милиoна капиталних улагања

  • Извор: Агенције
  • 21.12.2023. 10:52

Буџет града Дервента за 2024. годину, који је добио подршку Скупштине града, износи 24.481.000,00 КМ и већи је за 10,05 одсто од основног буџета за текућу годину.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић изразио је задовољство што је буџет усвојен и то прије 15. децембра, што је законски рок за усвајање.

“Важно је да је Дервента буџетски стабилна, што говори и увећање буџета за ову годину од 10 одсто. За мене је увијек била важна Скупштинска одлука, без обзира ко доносио ту одлуку. Дервента има коректан и транспарентан буџет, а доказ коректности у располагању буџетом су позитивни извјештаји ревизије јавног сектора за 2014., 2018. и 2021. годину, што је јединствен случај у БиХ”, рекао је Симић.

У оквирима буџета за наредну годину су и два милиона марака за капитална улагања. 

“Ове године смо се опредијелили да у децембру разматрамо и приједлог капиталних улагања у износу од два милиона. До сада смо тај програм усвајали у марту или априлу, што нам је остављало мало времена за јавне набавке. На овај начин ћемо практично од почетка године имати на располагању радове. Тиме ће Дервента бити љепша и богатија, што неки не могу поднијети бранећи своје недоумице о усвајању овог документа у децембру мјесецу, предизборном годином”, наводи Симић, додајући како је капитални буџет увећан за 33 одсто.

Захваљујући капиталним улагањима издвајамо средства за нови базен на Томасовом брду, за водоснабдијевања јужног дијела Дервенте.

“Ту су и бројни путни правци, а свакако значајнији је Лексија-Тешића баре којим ће бити скраћен пут за становнике јужног дијела града. Ми ћемо за тај путни правац издвојити 100 хиљада КМ, што није довољно да се заврши али смо дали замах овом пројекту. Осим тога, планирано је да откупимо власништво једног процента „Пољопривредника“, како бисмо из сувласника постали власници, што ће имплицирати сасвим нови приступ градском – грађевинском земљишту. У капиталним улагањима је куповина концертног клавира у износу од 32.000 КМ, а што је веома позитивно за дјецу музичког опредјељења која вјежбају и такмиче се”, истакао је градоначелник.

Дервента ће у нову годину ући и са реализацијом пројеката од два милиона, који се финансирају из оствареног суфицита, што је показатељ доброг рада. 

“Још један од показатеља рада и стабилности нашег града је чињеница да је Дервента задржала најмање кредитно задужење у БиХ, нешто више од два одсто, које се није мијењало чак ни за реализацију значајних пројеката”, навео је Симић.

Пратите нас и путем Вибера