Doček pravoslavne Nove godine organizovan i na Romaniji

  • Извор: АТВ
  • 13.01.2023. 19:30

Povom dočeka pravoslavne Nove godine biče svečano i na Romaniji. Istočno Novo Sarajevo i Pale pripremile su doček. Bane Mojićević u jednom i Boris Režak u drugom mjestu zabavljaće građane koji po julijanskom kalendaru slave Novu godinu.

“Večeras je u planu koncert Baneta Mojićevića ovdje na Trgu, a prije toga je finale Božićnog turnira u futsalu koji će biti u dvorani na Trgu Republike Srbije”, izjavio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

 “Doček Nove godine, pravoslavne Nove godine, na otvorenom gdje ćemo imati koncert Borisa Režaka uz kuvano vino i sve ono što prati, uz jedan divan vatromet i sve ono što prati takve događaje”, kaže Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

Za proslavu su spremni i građani. Svi prisutni će uživati u dobroj zabavi uz besplatno kuvano vino i koncerte na otvorenom.

“Očekujem da proslavim sa svojom kumom Mirnom, pošto sam iz Srbije, došla sam u Sarajevo i oduševljena sam.”

 “Večeras na koncertu ovdje”

“Evo imam tetku u gostima iz Banjaluke, došla je juče popodne i nadam se da ćemo večeras, čini mi se da je Bane Mojićević , ako se ne varam, a jeste za doček.”

“Zdravlja, sreću, blagostanje i sve najbolje što se može poželjeti, ja bih to svakome poželjela”, kažu građani.

U ponoć će u hramovima širom Republike Srpske biti služeni moleban. Uz Novu godinu, počinju i dva velika praznika - Mali Božić i dan Svetog Vasilija Velikog. Pravoslavna crkva poziva sve vjernike da ukoliko nisu naložili svoje Badnjake na Badnje veče, da to urade večeras isped crkve.

“Potpuno bi neprimjereno bilo da se bacaju u smeće, u kontejnere, itd, iako ćemo vidjeti da to stoji i takvo nešto, nemojte, molim vas ni za šta, već donesite ovdje pred crkvu”, protojerej Boško Tošović.

Vlada Republike Srpske je donijela Zaključak da subotu, 14. januar, proglasi neradnim danom. Tog dana neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća, ustanove i drugi koji Novu godinu obilježavaju po julijanskom kalendaru.