Могући откази

Два милиона марака за отпремнине у Билећи

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2023. 19:16

По милион марака од Владе и предсједника Српске уплаћено је на рачун општине Билећа па је почела подјела стимулативних отпремнина. 33 радника узела су по око 25.000 марака.

Начелник се нада да ће се још запослених добровољно пријавити у супротном слиједе откази.

"Када буде коначна систематизација, ово је до сада био нацрт, још ће се смањити број извршилаца за неких  22 или 23 радна мјеста", каже Веселин Вујовић, начелник Билеће.

Нацрт систематизације радних мјеста многе је оставио у шоку, поготово Весну којој је остало свега пет година до пензије. По том документу ова искусна службеница остаје без посла.

"Немам ни породичну ни приватну ни страначку заштиту, никакву. Да сам имала страначку не бих дошла у опцију, ово је за мене велики ударац и за моју, ја немам породицу примарну имам сестре Хвала Богу, ово је  велики ударац за мене за моју породицу за све, ја сам неко, ја нисам са улице дошла нисам као неки са дискутабилним средњим школама који су добили добра радна мјеста", прича Весна Џелетовић, радник Општине Билећа.


"Аутопревоз" спреман на компромис, Град не

Весна није једина. Без посла би могли остати људи из осјетљивих категорија, искусни радници, али и они који су ту у кризним ситуацијама, причају нам то синдикати и кажу.

"Ово није нацрт систематизације ово је нацрт бруке и срамоте", говори Драгана Папић из Синдиката управе Републике Српске.

Ако се све ово реализује суд је једино рјешење, кажу синдикалци и истичу бројне нелогичности.

"Било је мјеста гдје гасе, рециомо, на једном мјесту три извршиоца тачно темпирају јер им не одговара нико а на другом мјесту рецимо од 3 оставе 3 извршиоца. Апсолутно један апсурд, један циркус за који неће нико да преузме одговорност", додаје Папићева.

"Ми смо ту да укажемо свим радницима на пропусте и да им понудимо бесплатну правну помоћ и остваривање даљих својих права", рекао је предсједник Синдиката Општине Билећа Никола Леро.

Начелник им одговара да се суда не плаши.

"То је све по закону технолошки вишак, не знам зашто би се плашио суда. Једноставно не може функционисати општина са толиким бројем људи", каже Вујовић.

Прекомјерна запошљаваља су угушила општински буџет каже начелник.

Синдикати кажу да је већ око 70 људи напустило Општину, неки ће брзо у пензију па откази нису потребни.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: