Šamac

Jednokratna novčana pomoć za najoštećenije stanove i kuće

  • Извор: СРНА
  • 21.07.2023. 17:57

Opština Šamac obezbijediće jednokratnu novčanu pomoć za 30 do 40 stanova koji su u nedavnom olujnom nevremenu pretrpjeli najveća oštećenja, kao i oko 30 domaćinstava koja su gotovo neuslovna za stanovanje, izjavio je Srni načelnik Đorđe Milićević.

"Opština će interventno djelovati za 20 najugrožennijih stambenih zgrada u kojoj ima 30 do 40 stanova koji su najoštećeniji. Pozvaćemo i privrednike i prijatelje van opštine, da na tekuće račune njihovih zajednica etažnih vlasnika, uplate određena sredstva da bi stanarima pomogli pri sanaciji", rekao je Milićević.

On je istakao da ostaje problem individualnih objekata, te dodao da će do kraja dana definisati koliki je broj onih kojima su krovovi u potpunosti oštećeni.

"Opština će takođe jednokratno finansijski djelovati za nekih 30 domaćinstava koji su skoro potpuno neuslovni", naglasio je Milićević, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije na kojoj je usvojen set interventnih mjera.

Milićević je podsjetio da je velika šteta nanesena i poljoprivredi, pa će kroz rebalans budžeta predložiti Skupštini da 100.000 KM ide za sanaciju, ali je naglasio da nijedna lokalna samouprava tu štetu ne može sama sanirati.

U Šamcu proglašeno stanje elementarne nepogode

U Šamcu proglašeno stanje elementarne nepogode

"Mi smo za podsticaje u poljoprivredi u budžetu imali predviđen iznos od 100.000 KM, a sada ćemo izdvojiti još 100.000 KM za sanaciju štete na poljoprivrednim dobrima, što je ukupno 200.000 KM", rekao je Milićević.

Opština, kaže on, vlastitim sredstvima vrši sanaciju dječijeg obdaništa "Radost", a za podršku će se obratiti Republičkoj upravi civilne zaštite kako bi se izdvojio određen novac da se sanira sada neupotrebljiv Vatrogasni dom.

Milićević je rekao da od jutros primaju zahtjeve za štetu nastalu na objektima i poljoprivrednim dobrima, a Komisija će ovih dana izaći na lice mjesta, a poslije će to biti proslijeđeno Vladi Republike Srpske.

On je rekao da su dobrom koordinacijom Vatrogasne jedinice, komunalnih preduzeća, brojnih volontera uspjeli da raščiste najveći dio grada, te da još imaju problema na određenim stambenim zgradama na krovovima koje će tokom dana rješavati uz podršku vatrogasaca.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: