Punih sedam decenija

Jubilej rudnika i termoelektrane Gacko

  • Извор: АТВ
  • 24.05.2023. 19:25

Punih sedam decenija kopa se ugalj u Gacku, četiri decenije tamošnja termoelektrana proizvodi struju. Jubileji veliki, a značaj RiTE Gacko i dalje ogroman. Iza giganta je uspješna prošlost, a svi vjeruju i u dobru budućnost.

"Ima ona šanse da radi i dalje i taj kontinuitet moramo održati i u buduće", rekao je Dragomir Čulić, bivši direktor RiTe Gacko.

Neće biti lako priznaje aktuelni menadžment. Problemi su se nagomilali, ali cilj je jasan.

"Sve ćemo kao menadžment, kao radnici i kao RiTE Gacko, naravno u saradnji sa Elektroprivredeom matičnim preduzećem i višim institucijama Srpske, učiniti da ovo preduzeće ima budućnost. Ja duboko vjerujem u to, samo situacija u kojoj se nalazimo ne izgleda u ovom momentu baš jednostavna ona je zatrpana mnogim teškoćama", rekao je Maksim Skoko, direktor RiTE Gacko.

Na vrhu liste teškoća je loš kvalitet uglja pa je plan da se nabavi postrojenje za prečišćavanje kaže to prvi čovjek Elektroprivrede. Ugradnja elektro filtera je takođe na vrhu proriteta priča Luka Petrović i obećava rješenja.  

"Sve ovo ne može se uraditi iz vlastitih sredstava same RiTE Gacko tu će priskočiti ERS a ako bude potrebno i Vlada Srpske. Mislimo da je period od 24 mjeseca kada ćemo realizovati oba posla i da se ne može riješiti preko noći i da smo se odlučili da to ovoga puta riješimo u cjelosti", rekao je Luka Petrović, generalni direktor "Elektroprivrede" Republike Srpske.

Za koji dan će gigant u redovni godišnji remont, sljedeće godine će se uraditi i kapitalni. Gatačka zlatna koka trenutno broji oko 1900 radnika a godišnje proizvede oko 1500 gigavat sati električne energije. Zahvaljujući ovom preduzeću Gacko je jedna od najbogatijih opština u Srpskoj.

"Ono što je nama ovdje veoma značajno jeste koncesija koju dobijamo preko 5 miliona maraka na godišnjem nivou sada imamo neke najave i da će se to povećati, to je polovina našega budžeta u Gacku, osim toga RiTE zapošljava preko 1500 ljudi samo iz opštine Gacko", rekao je Ognjen Milinković, načelnik Gacka.

Povodom dva jubileja i slave preduzeća služen je pomen poginulim radnicima. Održana je i svečana akademija na kojoj su zaslužni dobili priznanja.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.