Виши привредни суд

Правоснажна пресуда: Бокситу исплатити пет милиона КМ

  • Извор: АТВ
  • 28.02.2024. 19:21

Лош квалитет угља гатачком гиганту више није највећи проблем. Ових дана се боре да сачувају својих пет милиона марака.

Изненада је васкрсао спор стар више од 20 година и то онај са Компанијом Боксит из Милића. На адресу РиТЕ Гацко стигла је правоснажна пресуда Вишег привредног суд у Бањалуци по којој су дужни да овој компанији исплате близу пет милиона марака. 

Прије њих првостепено је пресуђивао Окружни привредни суд у Требињу на чијем челу је судија Смаил Беговић. Гачани се сада сами боре, уложили су  ревизију на другостепену пресуду Врховном суду у Бањалуци.

У телефонском разговору из предузећа РиТЕ Гацко кажу да још не желе излазити са званичним изјавама како не би угрозили покренуте процедуре. Кажу да ће се огласити 10. марта.

10. март је рок који су Гачанима дали они који су се око њихових пара већ договорили. 

Предсједник компаније "Боксит“ Рајко Дукић за АТВ каже да је очекивао још више новца и додаје да се успио договорити са првим човјеком Електропривреде Српске.

"Иако сам се ја прије два-три дана са господином Петровићем договорио на његов приједлог да обуставимо суђења, и они и ми смо поднијели представку Врховном суду за ревизију јер они сматрају да су оштећени а ми да смо добили мало. Он је то прихватио и предложио је да плаћају у ратама до краја године, ја сам прихватио. Међутим, ови из Гацка они имају неке своје форе и фазоне па смо им оставили до десетог нека се договоре“, рекао је предсједник компаније "Боксит“ из Милића Рајко Дукић.

Лука Петровић каже да је за све крива некадашња управа РиТЕ Гацко која је још 2003. раскинула уговор са фирмом Боксит из Милића  и причинила им штету.

"Тражено је обештећење од више од 20 милиона марака и на крају се свело на плаћање, хајде да кажемо, неплаћеног рачуна од 2,450.000 плус приспјеле камате, како је рок прошао 20 година те камате су достигле главницу. РиТЕ Гацко од својих прихода мораће да плати 4.900.000 марака обештећења Бокситу из Милића“, каже генерални директор ЕРС-а Лука Петровић.

О договору са Рајком Дукићем Петровић много не говори, каже шта је ту је и признаје да се причало о плаћању у ратама.

"Добили смо јуче повратни одговор из Боксита из Милића да су спремни да у року од 10 дана предложимо могућност плаћања свакако у овој години и нажалост мораћемо извршити плаћање те обавезе“, додао је генерални директор ЕРС-а Лука Петровић.

Више детаља смо покушати сазнати од у требињском Привредном суду. Судије Смаила Беговића данас није било на послу а на телефон се није јављао. Писали смо и бањалучким кадијама, јавили су се али одговор нисмо добили јер кажу предмет нису нашли уз образложење да је штрајк. 

Управо је у овој причи првостепена пресуда и најспорнија, скуцкана је на око 120 страна, писана мало екавицом мало ијекавицом а упитно је и вјештачење које је рађено у поступку.

Незванично се сазнаје да они који су га радили немају услове за вјештачење што је примјетио и другостепени суд. А вјештачио је Економски институт из Бијељине који је у власништву Алексе Милојевића.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм