Viši privredni sud

Pravosnažna presuda: Boksitu isplatiti pet miliona KM

  • Izvor: ATV
  • 28.02.2024. 19:21

Loš kvalitet uglja gatačkom gigantu više nije najveći problem. Ovih dana se bore da sačuvaju svojih pet miliona maraka.

Iznenada je vaskrsao spor star više od 20 godina i to onaj sa Kompanijom Boksit iz Milića. Na adresu RiTЕ Gacko stigla je pravosnažna presuda Višeg privrednog sud u Banjaluci po kojoj su dužni da ovoj kompaniji isplate blizu pet miliona maraka. 

Prije njih prvostepeno je presuđivao Okružni privredni sud u Trebinju na čijem čelu je sudija Smail Begović. Gačani se sada sami bore, uložili su  reviziju na drugostepenu presudu Vrhovnom sudu u Banjaluci.

U telefonskom razgovoru iz preduzeća RiTЕ Gacko kažu da još ne žele izlaziti sa zvaničnim izjavama kako ne bi ugrozili pokrenute procedure. Kažu da će se oglasiti 10. marta.

10. mart je rok koji su Gačanima dali oni koji su se oko njihovih para već dogovorili. 

Predsjednik kompanije "Boksit“ Rajko Dukić za ATV kaže da je očekivao još više novca i dodaje da se uspio dogovoriti sa prvim čovjekom Еlektroprivrede Srpske.

"Iako sam se ja prije dva-tri dana sa gospodinom Petrovićem dogovorio na njegov prijedlog da obustavimo suđenja, i oni i mi smo podnijeli predstavku Vrhovnom sudu za reviziju jer oni smatraju da su oštećeni a mi da smo dobili malo. On je to prihvatio i predložio je da plaćaju u ratama do kraja godine, ja sam prihvatio. Međutim, ovi iz Gacka oni imaju neke svoje fore i fazone pa smo im ostavili do desetog neka se dogovore“, rekao je predsjednik kompanije "Boksit“ iz Milića Rajko Dukić.

Luka Petrović kaže da je za sve kriva nekadašnja uprava RiTЕ Gacko koja je još 2003. raskinula ugovor sa firmom Boksit iz Milića  i pričinila im štetu.

"Traženo je obeštećenje od više od 20 miliona maraka i na kraju se svelo na plaćanje, hajde da kažemo, neplaćenog računa od 2,450.000 plus prispjele kamate, kako je rok prošao 20 godina te kamate su dostigle glavnicu. RiTЕ Gacko od svojih prihoda moraće da plati 4.900.000 maraka obeštećenja Boksitu iz Milića“, kaže generalni direktor ЕRS-a Luka Petrović.

O dogovoru sa Rajkom Dukićem Petrović mnogo ne govori, kaže šta je tu je i priznaje da se pričalo o plaćanju u ratama.

"Dobili smo juče povratni odgovor iz Boksita iz Milića da su spremni da u roku od 10 dana predložimo mogućnost plaćanja svakako u ovoj godini i nažalost moraćemo izvršiti plaćanje te obaveze“, dodao je generalni direktor ЕRS-a Luka Petrović.

Više detalja smo pokušati saznati od u trebinjskom Privrednom sudu. Sudije Smaila Begovića danas nije bilo na poslu a na telefon se nije javljao. Pisali smo i banjalučkim kadijama, javili su se ali odgovor nismo dobili jer kažu predmet nisu našli uz obrazloženje da je štrajk. 

Upravo je u ovoj priči prvostepena presuda i najspornija, skuckana je na oko 120 strana, pisana malo ekavicom malo ijekavicom a upitno je i vještačenje koje je rađeno u postupku.

Nezvanično se saznaje da oni koji su ga radili nemaju uslove za vještačenje što je primjetio i drugostepeni sud. A vještačio je Еkonomski institut iz Bijeljine koji je u vlasništvu Alekse Milojevića.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina