Saopštenje

Kancelarija za KiM: Okupacija nikada nije bila trajno stanje

  • Извор: Агенције
  • 25.05.2023. 16:42

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je nakon što su danas nelegalno izabrani gradonačelnici na sjeveru Pokrajine položili zakletvu da okupacija nikada u istoriji nije bila trajno stanje pa neće ni u te četiri opštine.

Iz Kancelarije su poručili da će srpski narod nadživjeti ovu situaciju, tako što će nastaviti da se svim snagama bori za mir i poštovanje međunarodnog prava, jedinstveniji nego ikada.

Kancelarija smatra da je današnjim polaganjem zakletve formalizovana prištinska okupacija četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, što je akt silovanja demokratije i ljudskih prava.

U saopštenju se upozorava da je ovaj akt odgovornost premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, kao velikoalbanskog ideologa i antisrpskog šoviniste, ali ide na dušu i dijelu međunarodne zajednice, koji je, rukovođen kratkovidim geopolitičkim interesima, riješio da suspenduje politička prava srpskog naroda u pokrajini.

Vanredni lokalni izbori održani su 23. aprila u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, nakon što su Srbi, početkom oktobra prošle godine, podnijeli ostavke na sve funkcije zbog nametanja Odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na oznake takozvane Republike Kosovo.