Saopštenje

Kancelarija za KiM: Okupacija nikada nije bila trajno stanje

 • Izvor: Agencije
 • 25.05.2023. 16:42

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je nakon što su danas nelegalno izabrani gradonačelnici na sjeveru Pokrajine položili zakletvu da okupacija nikada u istoriji nije bila trajno stanje pa neće ni u te četiri opštine.

Iz Kancelarije su poručili da će srpski narod nadživjeti ovu situaciju, tako što će nastaviti da se svim snagama bori za mir i poštovanje međunarodnog prava, jedinstveniji nego ikada.

Kancelarija smatra da je današnjim polaganjem zakletve formalizovana prištinska okupacija četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, što je akt silovanja demokratije i ljudskih prava.

U saopštenju se upozorava da je ovaj akt odgovornost premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, kao velikoalbanskog ideologa i antisrpskog šoviniste, ali ide na dušu i dijelu međunarodne zajednice, koji je, rukovođen kratkovidim geopolitičkim interesima, riješio da suspenduje politička prava srpskog naroda u pokrajini.

Vanredni lokalni izbori održani su 23. aprila u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, nakon što su Srbi, početkom oktobra prošle godine, podnijeli ostavke na sve funkcije zbog nametanja Odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na oznake takozvane Republike Kosovo.

 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

 • 16:00 Autošop magazin (R)

  Specijalna emisija posvećena automobilizmu i auto-industriji, aeornautici, digitalnim tehnologijama i saobraćaju. Sve što ste željeli da saznate o automobilima.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.