За двије године порасле дупло

Кирије у Требињу отишле у небо: Ево шта кажу у најјужнијем граду Српске

  • Извор: АТВ
  • 16.04.2024. 07:32

Цијене кирија за станове у најјужнијем граду Републике Српске, посљедњих година, задају главобоље како младим тако и старијим Требињцима.

У претходне двије године оне су порасле скоро дупло, па сада за изнајмљивање једнособног стана у Требињу треба да се издвоји око 600 КМ. 

На ове цифре јужњаци забринуто одмахују руком, и питају се када ће стати.

Упозорење због олујног вјетра! Падају температуре

Упозорење због олујног вјетра! Падају температуре

"Па мислим да је то ван сваке памети, на наш стандард живота и плате које људи имају 600 КМ издвојити за кирију. Може се издвојити, ако подразумијевамо да радимо само за кирију и за основне животне потребе. Треба се нешто предузети по том питању“, каже једна жена.

"То је више него брука, па нисмо у Паризу, једно Требиње мали град, то је катастрофа. Откако је почео град да је туристички, више грабе, узимају, гуле..“, додаје друга.

"Не знам и сама је плаћам и немам коментара“, коментар је једне жене који станује у Требињу.

"Мислим стварно је за људе који живе у Требињу, пошто су плате мале, мислим да је то превише поготово за брачне парове“, додају други.

"Без текста, но комент“, кратко поручују Требињци.

СПЦ слави Никиту Исповједника: Поспремите кућу и посјетите најближе

СПЦ слави Никиту Исповједника: Поспремите кућу и посјетите најближе

Како су цијене кирија отишле у небо, млади Требињци не знају шта им је паметно радити. Своју жељу да се осамостале, плаћају скупом цијеном кирије. Њихови старији суграђани кажу "нека им је Бог у помоћи.“

"Па не може, али не зна шта је паметно радити, ако има мјеста са родитељима, можда са њима да буду. Са платама не могу баш ништа, пензионери некако могу“, кажу у Требињу.

"Та понашања су прешла сваку мјеру, а зна се каква су наша примања. Помисао да млади данас склопе брак то је невјероватно. Ако немају родитеље да им пруже тај комфор, да живе у заједници, мада нико више не жели да живи у заједници. Како уопште успијевају доћи до тих средстава нека им је Бог у помоћи. Искрено речено ја им се дивим“, додају други.

Црнадак о Станивуковићевој подршци великом митингу: Good for him

Црнадак о Станивуковићевој подршци великом митингу: Good for him

Млади брачни парови су ти који највише изнајмљују станове на југу. Да је најам станова чиста зарада за станодавце, потврђују из агенције за некретнине.   

"Најчешће изнајмљују млади брачни парови који нису у стању да купе нови стан, али су у могућности да плаћају кирију. Једнособан стан у центру града је 550-600 КМ, опремљен до неких 800 и више. Стан на дан је мало комплексан посао, захтјева пуно одрицања. Тако да су људи који су мислили да је лак посао мало више прешли на дугорочно издавање. Јер кад издате дугорочно стан, онај ко је у стану плаћа режије, одржава стан, тако да то дође чиста зарада“, каже агент за некретнине Јован Ковач.

Са лимитирани кредитом од стране ИРБ-а до 170 хиљада КМ, у Требињу може да се купи једнособан стан у новоградњи. Ипак, за сада, јужњаци се више одлучују да живе у изнајмљеном стану или купују станове старије градње, истиче Ковач.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм