Poplave

Mještani Novog Grada, Kostajnice, Prijedora strijepe od rijeka Une i Sane

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2023. 19:10

Za Azimira Brkovića i njegovu četveročlanu porodicu iz Novog Grada ovo je čak deseti put da im plavi kuća. Polovina je i ovaj put pod vodom. Kažu da je šteta već vidljiva. Međutim, strahuju od još većih posljedica.

"Ne znam šta da radim više. Odoše mi mašine, odoše mi sve. Izgubio sam sve. Kolika je šteta, vaša prva procjena? Pa ima oko 10.000 evra sad sigurno najmanje, što sam ja mogao da vidim, ali biće još veća, voda još raste. Diže se, dolazi tek val iz Bihaća", kaže Azmir Brković, mještanin Novog Grada.

I za ostale mještane Novog Grada, noć je bila teška. Građani, trenutno, najviše strahuju da voda ne uđe u grad. Prekinuti lokalni putevi, odroni, klizišta, zatvorene škole, dodatno im otežavaju situaciju. 

"Izgubili smo područje naselja Mlakve, tamo nam se nalazi gradski stadion. Imamo objekte gdje su nam bile smještene hraniteljske porodice. U toku noći morali smo ih evakuisati. Na tom području imamo 15 objekata za stanovanje, gdje je voda ušla u te prostore", kaže načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Poplavljene kuće, garaže, podrumi, plastenici, slike su koje su se mogle vidjeti i u Kostajnici. Specijalistički timovi Republičke uprave civilne zaštite angažovani su u Gradišci, Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Novom Gradu i Prijedoru na pružanju pomoću područjima ugroženim poplavama. Poplave zasad najviše pogađaju poljoprivredne površine. 

"Uspjevamo da sačuvamo gradske površine i stambene objekte od poplava. Trudimo se da u narednih 36 sati izdržimo u tome, onda imamo najavu da će doći do smanjenja padavina i da će doći lagano i do smanjenja vodostaja u rijekama", kaže Milan Novitović, v.d. direktora RUCZ.

Nešto manje zabrinjavajuća situacija je u Prijedoru. Međutim, u naseljima Bišćani i Raškovac, evakuisano je nekoliko porodica. Pojedine su same napustile svoje domove, dok je drugima, čamcima koji su na raspolaganju, dostavljena potrebna hrana i piće.

"Što se tiče naselja Gomjenica tu imamo problema sa podzemnim vodama, nažalost voda se približila osnovnoj školi i zbog toga sutra ćemo morati otkazati nastavu", kaže Drljača. 

Sve službe su na terenu i u pripravnosti. Užurbano se radi na sanaciji i sprečavanju veće štete. Problem predstavlja najavljena kiša, puna korita, ali i zemlja koja ne upija vodu.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.