Hožda

MUP Republike Srpske otvorio istragu protiv Muhamera Štulanovića

  • Извор: АТВ
  • 10.02.2023. 19:25

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske otvorilo je istragu protiv Muhamera Štulanovića, bihaćkog hodže koji je Republiku Srpsku nazvao genocidnom tvorevinom.

Okružno javno Tužilaštvo u Banjaluci je obaviješteno a slučaj je okarakterisan kao krivično djelo narušavanje ugleda Republike Srpske. 

„Lice mora biti saslušano, mi ćemo uputiti akt prema Unsko-sanskom kantonu ili prema nekoj od insitucija i agencija na nivou Bosne i Hercegovine, tako da ćemo preduzeti sve radnje da dokumentujemo krivično djelo“, rekao je Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske.

„To su specfična djela kojima se širi netrpeljivost nacionalnog karaktera i to je dodatni problem, koji onda ima višestruku dimenziju u multietničkoj Bosni i Hercegovini“, istakao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Oštre reakcije islamske zajednice u slučajevima Mahić i Štulanović su izostala. Umjesto toga, danas je u Kozarcu služena i džuma podrške imamu Amiru Mahiću. Na nju je još prije nekoliko dana pozivao vođa Antidejton grupe Nihad Aličković na svojim društvenim mrežama, koji je svojevremeno Republiku Srpsku predstavio kao masovnu grobnicu.

Sve što se dešava ima političku pozadinu, kažu bezbjednjaci. Bilo kakvi skupovi podrške samo su dolijevanje ulja na vatru. 

„Ja to gledam u tom nekom političkom kontekstu, pa tek onda možemo posmatrati u bezbjednosnom kontekstu i mislim da to ima jedan negativan prizvuk. Mi vrlo dobro znamo kakve su reakcije u muslimanskom svijetu kada neko spali islamsku svetu knjigu u Švedskoj, Danskoj ili kada neko objavljuje karikature proroka Muhameda“, smatra Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Očigledno je da su Islamska zajednica u BiH i SDA isprepleteni, kažu politikolozi. Miješanje politike i vjerskih zajednica, kažu, nikada nije dobro. 

„Iz Srpske pravoslavne crkve nikad nismo imali priliku da čujemo takve izjave, uglavnom se poziva na pomirenje i na normalnu komunikaciju. Islamska zajednica i njeno rukovodstvo se očigledno ponašaju drugačije i zahtijevaju posebnu ulogu u BiH, političkom i društevnom sistemu i ono što je problematično jeste što imaju veliku podršku i imali su dok je SDA imao konce u svojim rukama“, kaže politikolog Vojislav Savić.

Sve što je do sada uradila Islamska zajednica ali i njeni političari, kaže Savić, samo je pogoršalo stanje.  Prelako su, kaže, zaboravljene i izjave reisa u Srebrenici kada je govorio da tamo ne može da vlada vlah.  

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!