Идејни пројекти

Након састанка са Мађарима: Градиће се вјетрењача на Хргуду

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2024. 19:09

Вјетрењача на Хргуду код Берковића ће сигурно бити, кажу енерго челници након састанака са партнерима из Мађарске. Пријашњи њемачки партнери су одустали, али уговор раскинули нису, до 15 маја им је коначни рок. У ЕРС-у нису дангубили.

"У овом моменту су завршени идејни пројекти и тренутно су почела геолошка истраживања на самоме терену на Хргуду, по идејном пројекту је предвиђено гдје ће да буду вјетро стубови да би могли да се уцртају у главни пројекат морамо урадити геолошка истраживања", рекао је Јовица Влатковић, извршни директор за инвестиције и развој у ЕРС-у.

"Мађарска је изразила врло конкретан став по  питању тог пројекта у смислу да су спремни да обезбиједе финансијска средства, она су негдје око 140 милиона", рекао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства.

Инсталисана снага Хргуда повећана је на 60 мегавана, а ту ће бити 10 вјетро стубова, годишња производња је око 160 гигават часова. Осим енерго система највише бенефита ће осјетити општина Берковићи. Од концесије ће у буџет ове општине годишње да се слије око 1,2 милиона марака.

Још један од пројеката који ЕРС реализује са партнерима из Мађарске јесте СЕ. Гради се на Зубачком платоу, а вриједност овога пројекта је преко 80 милиона марака.

Панеле на Зупцима највјероватније постављаће ЕТМАКС.

"Што се нас тиче  ми смо спремни усагласили смо конкретне ствари да би могло доћи до потписивања уговора то ће доћи оног момента када пројекат буде спреман да се уђе у извођење радова", рекао је Синиша Максимовић из компаније ЕТМАКС.

Осим солара на Зупцима и вјетроелектране код Берковића Мађари би се могли укључити у још два пројекта а то су Соларна електране Невесиње 2 и ХЕ Билећа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина