Uništeni usjevi

Nevrijeme jače od raketa: Kozarska Dubica zbraja štetu

  • Извор: АТВ
  • 23.07.2023. 19:11

Nezapamćeno nevrijeme ovih dana hara Srpskom. Tamni oblaci stigli su iz Hrvatske, a najviše su stradale opštine Kozarska Dubica, Gradiška i Kostajnica.

Dubičani sa svakom kapi kiše strijepe. Poljoprivreda je nekima jedini izvor prihoda, a sada je, kažu, sve uništeno. Ova godina im je naročito teška. 

"Katastrofa. Sinoć oko šest-sedam sati je naišlo - smak svijeta. To je po dvorištu bilo 10-15 cm leda. Što ima, evo bašta, kukuruza imam 300 duluma, to je operijalo do cime“, kaže Dragoja Gavrilović.

"Bile su obilne padavine, led, katastrofa, šta da Vam kažem... U zadnjih 10-15 godina to se nije dešavalo. Ne znam šta da kažem, vidite sami, usjevi su uništeni. Nije ostalo ništa, to je ubijeno, kao što vidite. Kukuruza nema, šta će od toga svega biti ne znam. Oni najavljuju ponovo led, šta će biti ne znam“, kaže Nenad Stanković.

Protivgradna preventiva radi punom parom, ispaljen je rekordan broj raketa. U samo posljednjih nekoliko dana ispaljeno je blizu godišnjeg prosjeka. 

"Protekla četiri dana se intenzivno dejstvovalo, od 181 do 237 raketa. Glavni udar je bio upravo u tim opštinama, pošto u hrvatskoj nemaju protivgradu zaštitu“, kaže direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović.  

Šteta bi svakao bila još veća da nije bilo djelovanja protivgradne zaštite. Iz resornog ministarstva su najavili pomoć u sanaciji štete od nevremena, ali i naglasili da proizvođači treba da budu registrovani i osigurani, kako bi zaštitili svoju proizvodnju. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.