Дефицитарна занимања

Нови смјерови у средњим школама у Бијељини

  • Извор: АТВ
  • 07.03.2024. 12:30

Пред свршеним основцима у Семберији могла би се наћи бројна нова занимања.

У сарадњи са Привредном комором, Унијом послодаваца и предсједником Актива директора средњих школа у Бијељини, за наредну школску годину предложено је неколико дефицитарних занимања. Сви ти приједлози упућени су Министарству просвјете и културе Републике Српске. 

"Тренутно ми немамо повратну информацију од Министарства. Тек ћемо имати заједнички састанак са представницима привредне заједнице и Бироа за запошљавање, предсједницима Актива и људи из министарства и тада ћемо усклађивати и дефинисати саму уписну политику. За сада су школе из локалних заједница доставиле своје приједлоге уписа. Што се тиче наше коте уписа, оно што је чињеница за Бијељину јесте да ми овдје имамо константан број дјеце, имамо негдје 930 ученика што даје простор да школе упишу онолики број ученика Одјељења на које смо навикли до сада да се уписују и да чувају ту уписну коту која је предвиђена за школе. Што се тиче нових занимања, ми смо већ раније започели сам поступак усклађивања уписне политике са потребама тржишта рада“, рекао је предсједник Актива директора средњих школа у Бијељини Душко Ђурић.

Нова занимања предлажу се онолико колико су потребна тржишту рада. Највише таквих занимања уводи се сваке године у Техничкој школи Михајло Пупин у Бијељини. Од нове школске године, ученици који се опредијеле за ову школу и неке од заната, моћи ће уписати и два нова смјера која до сада нису школовали, уколико то ресорно Министарство одобри. У оквиру Машинске струке то је механичар - грејне и расхладне технике, и у оквиру саобраћајне струке руковалац грађевинских машина и кранова. 

"Према локалној нашој заједници, добили смо одређене информације од Привредне коморе и Занатског Удружења Предузетник. Велика је потражња управо за инсталатерима и тим свим механичарима грејне и расхладне технике, такође и овим руковаоцима грађевинских и претоварних машина, али поред тога наравно и остала наша занимања као што смо и до сада уписивали, као што су електричари, електро-инсталатери, бравари-заваривачи. Све су то дефицитарна занимања и веома су тражена“, рекао је директор Техничке школе "Михајло Пупин“ у Бијељини Миленко Максимовић.

У новој школској години Бијељинска Гимназија уписиваће пет одјељења општег, два одјељења друштвено-језичког и једно одјељење рачунарског смјера који је раније био доступан у овој школи, а од ове године поново се расписује конкурс и за једно одјељење намијењено љубитељима рачунарства. 

"Буде увијек заинтересованих ученика за тај смјер, али смо ми због потреба математичког смјера, увијек имамо разлику неку, једне године математички смјер, неке године рачунарски, али пошто смо имали два експериментална одјељења математичког смјера, онда смо били некако опредијељени за тај смјер, а не за рачунарски, пошто ће ове године изаћи једно одјељење математичког смјера, а онда ћемо расписати конкурс за то одјељење рачунарског смјера“, каже директор бијељинске "Гимназије“ Оливера Стевановић. 

До краја марта ове године, у складу са законом, Министарство просвјете и културе Републике Српске донијеће правилник о плану уписа ученика у први разред средњих школа у новој школског години, којим ће се утврдити број ученика, одјељења, смјерова у гимназијама, струка и занимања у стручним и техничким школама. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)