Direktor RUCZ

Novitović: Dodatni oprez zbog najavljenih padavina

  • Извор: СРНА
  • 15.05.2023. 14:55

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su trenutno rijeke u koritu, a da se u korita povlače i bujični potoci koji su pravili probleme u protekla 24 časa, ali da je zbog najavljenih padavina potreban dodatan oprez.

Novitović je danas u Novom Gradu sa načelnikom ove lokalne zajednice obišao mjesta gdje su bujice stvorile probleme.

"Ono što je zabrinjavajuće i što tjera na dodatni oprez jesu najave Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske da će nakon pauze opet biti obilnih padavina u slivu Une i Sane", rekao je on.

Novi problem: Ponovo se aktiviralo klizište u Novom Gradu

Novi problem: Ponovo se aktiviralo klizište u Novom Gradu

Novitović kaže da sa lokalnim zajednicama treba provesti preventivne mjere da se što spremnije dočekaju padavine.

"Pratimo situaciju u Hrvatskoj, vodostaje Kupe, Korane i Save. Moramo alarmirati sve unutar sistema zaštite i spasavanja od lokalnog do republičkog nivoa. Iz sata u sat se prati situacija, informišemo Vladu Republike Srpske, predsjednika Vlade i predsjednika Republike Srpske", kazao je on.

Prema njegovim riječima, trenutno je poplavljeno poljoprivredno zemljište ali se ne smije dozvoliti da budu ugroženi stambeni objekti.

Upozorenje: U narednih 30 sati obilne padavine

Upozorenje: U narednih 30 sati obilne padavine

Novitović kaže da je narednih 30 sati pa čak i 72 sata potreban pojačan rad svih nadležnih službi kako bi se zaštitili ljudski životi i imovina.

Načelnik opštine Miroslav Drljača kaže da su nadležne službe u ovoj lokalnoj zajednici spremno dočekale obilne padavine zahvaljujući upozorenju Republičke uprave Civilne zaštite.

Drljača je rekao da su vodostaji rijeka Une i Sane u porastu ali ispod kvote vanrednih odbrana od poplava.

"Grad branimo preko prepumpne stanice, uključene su obje pumpe i održavamo nivo podzemnih voda na nuli", kazao je Drljača.

Teška nesreća u Modriči: Mladić ostao bez stopala!

Teška nesreća u Modriči: Mladić ostao bez stopala!

On je podsjetio da je juče i sinoć bilo dosta problema zbog bujičnih vodotoka te da je voda ušla u dva stambena objekta u Rudicama i jedan u naselju Roga.

"U prekidu je saobraćaj na regionalnom putu od Agića prema Suhači te putni pravac Urije- Šuća. Problem je i ponovno aktiviranje odrona", kaže Drljača.

On je rekao da su sve nadležne službe u pripravnosti i prate situaciju.

Vodostaj rijeke Une je 475 centimetara što je 11 centimetara više od podne.

Pratite nas i putem Vibera