"Novi Zejtinlik" sveto mjesto

Obilježen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije

  • Извор: АТВ
  • 16.06.2023. 19:19

"Novi Zejtinlik" sveto je mjesto i za Malinu Eru Tanasić. Tamo je sahranila sina jedinca, borca heroja koji je za Republiku Srpsku dao život. Godine nisu mogle da izbrišu tugu majke koja je ostala bez svog djeteta. Imao je, priča, samo 21 godinu kada je srcem i tijelom branio svoju otadžbinu.

Ostala sam bez ikoga. To je sin jedinac u kojeg sam gledala kao u dragog Boga. Danas ništa, nemam nikoga. Tuga, bol dokad sam živa. Više me nikad niko u životu neće zovnuti mama. Vječni pečat sam dobila i nikad to preboljeti neću. I brat je podlegao ovdje i majka od ovog djeteta. Ostala sam tako da obilježavam te njihove grobove. I da tugujem", kaže Malina Era Tanasić.

Saboraca se sjeća i Sreto Pantić. O podvigu junaka Sarajevsko ronmanijske regije, nije lako govoriti. Pred grobovima zaćute i najhrabriji. Junački su se, priča Pantić borili a bila je to jedna od najtežih ofanziva. 

"Prva Romanijska pješadijska brigada prošla je sva ratišta da sada ne nabrajam koja. A konačno je zavšrila na visinskoj nisoravni. To je bila jedna od najtežih ofanziva koja je trajala nekoliko dana. Mnogo je palo žrtava. Mnogo je boraca incvalida i danas smo tu d aim odamo počast", kaže komandant bataljona prve pješadijske brigade VRS Sreto Panić. 

Za Republiku Srpsku, Sarajevsko-Romanijska regija dala je 4.222 života. 949 boraca sahranjeno je u Novom Zejtinliku. Prognani Srbi iz Sarajeva sa sobom su nosili grobove svojih najmilijih. Sahranili su ih ponovo, na Novom Zejtinliku.

"Dobro se sjećam tih dana kada je nastupao mjesec juni kada nismo samo napadnuti od strane muslimaksih jedinica nego i od jedinica NATO snaga i snag aza brz eintervencije. Tog jutra je osvanulo, na radio Ilidži se javio, ovdje kaže slobodni IGMAN, pala je Ilidža, Srbi se predaju, samo da bi stvorili paniku među srpskim narodnom", kaže izaslanik predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.  

"Ljudi koji su odlučili da izažu iz Sarajeva koje je odbranjeno u periodu 92, 95 su pored svoij materijalnih vrijednosti svega onog što imaju, odlučili da ponesu ono najvrjednije a to su životi, ugrađeni životi u zemlju su životi u zemlju srpskog Sarajeva, životi koji danas počivaju ovdje na Sokocu", kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Borci Sarajevsko romanijske regije nisu izgubili ni pedalj zemlje koju su branili. Republika Srpska odaje im počast, i ne zaboravlja svoje heroje.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.