Mali Zejtinlik

Obilježen dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije

  • 16.06.2019. 19:09

Više od četiri hiljade života položeno je za odbranu Sarajevsko-romaijske regije. Vojnici Sarajevsko-romanijskog korpusa imali su možda i jedan od najtežih zadataka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

Mnogi su živote dali za otadžbinu, ali su njihove porodice bile prisiljene da ognjišta napuste odmah poslije Dejtona. Majke Ljeposava i Bosiljka i ove godine posjetile su vojničko groblje Mali zejtinlik, gdje su njihovi junaci pronašli vječni mir. 

“Branio svoju kuću, svoje ognjište. Svaki put iz Brčkog dođem kad je martovda, zadušnice I godišnjica, a kako, vidiš me kako“, kaže Ljeposava Studić.

"Dva sina su mi poginula, jedan na sarajevskom ratištu, na Žuču, a jedan na Nišićkoj visoravni, jedan je poginuo 1993. prvog, prvog, a drugi 1994. tako da smo ih ovdje dovukli ova, bili su u Ilijašu“, kaže Bosiljka Stojanović.

Najžešće bitke izvojevala je srpska Vojska u junu 1995.godine, nad tri puta moćnijim neprijateljem. Srpska vojska je tada, prije tačno 24 godine, zagarantovala slobodu Republici Srpskoj.

"Da sam učestvovao i presudno sa jedinicom doprinio da na današnji dan 1995.godine sačuvamo  položaj na glavnom pravcu napada neprijateljskih snaga, dadesetkujemo sedmu muslimansku brigadu i time stvorimo uslove za ponovno uvođenje srpskih snaga i povratak naših položaja“, kaže Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS.

"Mi danas obilježavamo pobjedu, pobjedu Sarajevsko-romanijskog korpusa i Vojske RS, i stvaranje RS, i nedozvoljavanje da se rascjepi teritorija I da nije bilo vojske Sarajevsko-romanijskog korpusa ne bi ni bilo RS“, kaže Milan Torbica, savjetnik ministra u Ministartsvu rada i boračko-invalidske zaštite RS.

U prvoj polovini juna 1995. godine, Armija BiH izvela je posljednju i najveću ofanzivu. 
Kao simbol otpora na ovom prostoru izgrađen je Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani Sarajevsko-romanijske regije.
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.