Важан датум

Обиљежен Дан општине Брод: Сјећање на хероје

  • Извор: АТВ
  • 07.10.2023. 20:56

Брод је данас обиљежио Дан општине. Важан је итекако ово датум за ту локалну заједницу јер је, на данашњи дан, ослобођена након вишемјесечне окупације хрватске војске и паравојних јединица.

Непријатељске јединице у мају 1992. године заузеле су Брод и протјерле српско становништво, а послије пробијања Коридора услиједиле су завршне операције за ослобађање те општине под командом генерала Славка Лисице. 

Дан општине Брод обиљажава се у знак сјећања на дан када је 1992. године Војска Републике Српске ослободила град од окупације Хрватске војске и паравојних јединица које су га заузеле у марту те године и починиле стравичне злочине.

Убијено је више од 200 а рањено 570 војника и цивила, у десет логора заробљено двије хиљаде Срба, протјерано више од десет хиљада.

Брод је ослобођен у оквиру акције Коридор. Из Брода и подсјетник да су након ослобађања, у граду пронађене масовне гробнице, а једна од највећих била је на градском гробљу.

Из ње је ексхумирано 88 тијела, претежно цивила.

Данас је на Тргу патријарха Павла служен парастос свим погинулим борцима и жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата.

Положени су вијенци на централном споменику и поред бисте генерала Славка Лисице. Оно што су хероји те '92 урадили за Брод, народ никада неће заборавити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.