Zločin koji se pamti

Obilježena 31 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici

  • Извор: АТВ
  • 03.05.2023. 19:42

Srbi su položili svijeće i cvijeće u Doborvoljačkoj ulici. Ali i dalje ne na mjestu gdje se zločin dogodio, već ulicu iznad. Ovoga puta nešto mirnije i bez provokacija pripadnika Zelenih beretki, ali i dalje sa velikim brojem policije.

Porodice kažu bol ni nakon 31 godinu ništa nije manja, posebno jer odgovorni za zločin nisu odgovarali. Među poginulim je I tada devetnaestogodišnji jedinac Gordane Tomović.

"Došla sam na ovaj dan da obilježim tu moju tugu, tu moju nevolju. Čekam pravdu, evo čujem da je tužilaštvo već, da se sudi pojedincima. Eto, to mi je još jedina želja kao majci da pravda izađe na vidjelo", kaže Gordana Tomović, majka.

Većina zarobljenih zvjerski je mučena, prisjeća se bivši poručnik JNA, Željko Pantelić. Sve to još teže pada jer ni 31 godinu poslije niko nije odgovarao.

"Ranjen sam 2. maja u napadu na komandu druge vojne oblasti, a 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici sam zarobljen i teško maltretiran i izvođen na strijeljanje i pobjegao sam prilikom razmjene", kaže Željko Pantelić, bivši poručnik JNA.

"To što niko nije procesuiran dosta govori o sudu i pravdi u BiH. To je samo jedan u nizu događaja koji nije procesuiran i koji nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava satisfakciju. Ratni zločin nad pripadnicika JNA kažu ne smije biti zaboravljen", kaže Viktor Nuždić, direktor Republičekog centra.

"Samim tim što 31. godinu, nakon što se ovaj zločin desio, još uvijek nemamo procesuiranih lica govori kakva je pravda i pravičnost sa strane Suda BiH i kakvo je uopšte njihovo viđenje ovih događaja", kaže Viktor Nuždić, direktor Republičekog centra.

"Napadnuti su mladi vojnici, koji su bili na služenju vojnog roka, koji su se pitali zašto ljudi koji su bili s nama u zajedničkim spavaonicama, sada napadaju nas. Nažalost, iako je taj konvoj bio i pod pratnjom Umprofora, iako je Umprofor garantovao bezbjednost, niko nikada nije procesuiran za taj strašni zloćin", kaže Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U BiH neće biti razumijevanja dok se ne počnu uvažavati sve žrtve. Od jednakosti svih žrtava neće se odustati, poruka predsjednika parlamenta.

"Temelj naše zajedničke budućnosti je da se i ovdje skine neka mrena, kao što smo mi skinuli na mnogo mjesta i da se poštovanje prema žrtvama neosporava, da mi ne moramo ovdje da dolazimo pod ovolikim kordonima policije", kaže Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih formacija. Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм