Sjećanje

Obilježeno 78 godina od oslobođenja Doboja u Drugom svjetskom ratu

  • Извор: АТВ
  • 17.04.2023. 19:55

Spomen-kosturnica u dobojskom parku svjedok je stradanja Dobojlija u Drugom svjetskom ratu. Čuva kosti 184 borca, među kojima su i narodni heroji i ustanici. Njih 111 su, pričaju potomci, nakon suđenja strijeljani u naselju Bare.

"Želim istaći da se to nazovi suđenje odvijalo između 20 i 23. septembra i odvijalo se u protostrijama današnjeg Sokolskog doma u Doboju, a strijeljanje je izvršeno odmah u dobojskom naselju Bare“, rekao je Srećko Rekanović, presjednik Skupštine grada Doboja.

Zbog geostrateškog značaja, Doboj je tokom Drugog svjetskog rata bio uporište njemačkih, legionarskih, te ustaških snaga. Protiv njih  se narod dobojskog kraja borio sve do oslobođenja, 17. aprila 1945. godine.

„Treba reći da je u toj NOB sa područja grada, a tadašnje opštine Doboj, svoj život, ono najvrednije što su imali, dalo 646 boraca. To je samo boraca, plus žrtve koje su otišle u Jasenovac i druga stratšta, stradali“, rekao je Novak Radojčić, presjednik Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a.

Dio borbi bio je i Ostoja Starčević. Sin Živojin i danas pamti priče o očevima ratnim stazama.  

 „Pričao je o borbama tim, nije on sad meni priča da je imao neke velike te borbe, to su bile više one zasjede, baš partizanski dio ratovanja“, kaže Starčevićev potomak Živojin.

Udruženje antifašista i boraca NOR-a nastoji da očuva od zavorava događaje i partizanska groblja. Pirje dvije godine pokrenuta je aktivnost uređenja spomenika. Za saniranje svih spomenika  potrebno je 85.000 maraka.

Тагови: