Trnovo

Odata počast stradalim civilima i vojnicima

  • Извор: СРНА
  • 30.07.2023. 12:07

Polaganjem vijenaca i parastosom kod centralnog spomenika u Trnovu danas je obilježen Dan stradanja srpskog stanovništva ove opštine u kojoj je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata ubijen 101 civil, a za odbranu ognjišta život položilo 130 trnovskih boraca.

Vijence i cvijeće na spomen-obilježju u Trnovu položili su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, Goran Timotija iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Cvijeće su položili i predstavnici boračkih organizacija, te Crvenog krsta Republike Srpske.

Tomić je rekao da su Bošnjaci uvijek birali srpske praznike da bi napadali na Srbe i nikad nisu vodili računa o tome da li je u pitanju civil ili vojnik.

"Neprihvatljivo je to od naših dojučerašnjih komšija", rekao je Tomić.

On je naveo da kod Bošnjaka i danas nije vidljiva volja za dogovorom.

"Zahvaljujući rukovodstvu Republike Srpske neće dobiti ono što za čim teže. Neće doći do upotrebe oružja i ostvarenja njihovih želja da stvore unitarnu BiH", poručio je Tomić.

On je rekao da su Srbi dizali ustanke kada su im povećavani nameti, ali da danas, kada im se pokušava uzeti zemlja, neće uzeti oružje i boriti se.

"Borićemo se zakonom i nećemo dati ono što je naše. Vjerujemo u rukovodstvo koje nas vodi. Samo Republika Srpska onakva kakva je predviđena Dejtonom. Mimo toga ni pedalj", rekao je Tomić.

On je dodao da Republiku Srpsku može samo da spasi jaka ekonomija i sloga koja je posebno neophodna u ovom trenutku kako bi Srbi iz svih problema izašli jedinstveni.

Gagović je rekao da se danas prisjećaju dana kada je kompletno stanovništvo ove lokalne zajednice moralo da traži spas u zbjegu prema Kalinoviku.

"U odnosu na broj stanovnika, Trnovo je opština koja je najviše nastradala. To je nenadoknadivo", rekao je Gagović.

On je naveo da je "starosna struktura stanovništva u Trnovu i danas loša".

"Ostalo je najviše staraca, ali mi kao lokalna zajednica nastojimo da zadržimo mlađu populaciju kroz razne vidove zapošljavanja i pružanja pomoći", pojasnio je Gagović.

On je naveo da se u Trnovu živi prosječno, kao i u većini Republike Srske, te da je najbitnije da je vidljiva briga vlasti.

"Pomažemo svima kojima je penzija ispod 300 KM, mladima dajemo mnogo više u odnosu na druge lokalne zajednice", rekao je Gagović i dodao da se kroz populacionu politiku stimulativno djeluje i da ima vidljivih reziltata.

Timotija je naveo da niko nije osuđen za zločine počinjene nad Srbima u Trnovu i okolnim selima Ledići, Deseci, Presjenica, Tošići i Širokari.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 33 godine u selu Presjenica 12 starica i staraca ubijeno tupim predmetima, a u Ledećima dijete od 18 mjeseci i starac od 93 godine.

Ćosić je rekao da je Trnovo najstradalnija opština u Republici Srpskoj.

"Trnovo je mučki napadnuto. Poubijani su civili. Broj ljudi govori o tome kolike su razmjere zločina", rekao je Ćosić.

On je istako da je Trnovo danas stabilna opština, koja ne zaboravlja žrtve rata i obilježava značajne datume i na taj način vraća dug ljudima koji su dali svoje živote.

Na spomen-obilježju na Rogoju danas će biti služen parastos i položeni vijenci za 69 srpskih vojnika iz različitih krajeva Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.