Bogojavljenje

Plivanje za Časni krst širom Srpske, ovo su pobjednici

  • Извор: АТВ
  • 19.01.2023. 15:59

Bogojavljensko plivanje za Časni krst, održano je danas u većeni gradova i opština u Republici Srpskoj.

Banjaluka

Bogojavljensko plivanje za Časni krst tradicionalno je održano u Banjaluci, ali ove godine nešto malo drugačije nego prethodnih.

Zbog loših vremenskih uslova i nabujalog Vrbasa, u rijeci je zaplivao samo jedan mladić i on je, simbolično, doplivao do Časnog krsta. Njegove ime je Ognjan Miletić.

"Bilo je dosta probelma sa vodotsajom, tako da smo u zadnji trenutak odlučili da jedan pliva od nas 33. Voda jeste hladna, ali mislim da je vjetar uradio svoje, za mene lično je to malo veći problem", reako je Miletić.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem jutros je služio  Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja.

Nakon toga, Bogojavljenska litija krenula je od Sabornog hramu Hrista Spasitelja i prošla ulicama Banjaluke do Gradskog mosta gdje je osveštana voda, a potom je i održano plivanje za Časni krst.

Gradiška

Vladimir Nežić pobjednik je u plivanju za Časni krst u Gradišci.

Zbog visokog vodostaja, plivači su se samo okupali na rijeci Savi, dok je apostolskim žrijebom odlučeno da Časni krst pripadne Nežiću.

U ime gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića, Slavko Mekinjić je uručio Nežiću kao nagradu zlatnik, te čestitao pobjedniku, ali i svim učesnicima.

Prijedor

Duško Kaurin osvojio je Časni krst, vijenac i dukat na kraju bogojavljenskih svečanosti koje su danas održane u Prijedoru

Kaurin je bio prvi među jednakima koji su danas nakon osveštanja vode ušli u rijeku Sanu i simbolično zaplivali za Časni krst budući da vremenske neprilike i visok vodostaj rijeke nije dozvolio plivanje u dužini od 33 metra sa jedne na drugu obalu.

"Plivanje je u Prijedoru obnovljeno 2014. godine, što znači da je ova godina bila deseta jubilarna, ali vremenske prilike nisu dozvolile da svi plivamo, pa je sinoć dogovoreno da ja uđem prvi u vodu, a iza mene svi ostali, potope se i cjelivaju krst", rekao je Kaurin.

Bijeljina

Dvadesetdvogodišnja Teodora Terzić iz Bijeljine pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst koje je danas organizovano na rijeci Savi u Brčkom.

Teodora, koja je bila jedina žena među 66 učesnika, osvojila je zlatnik i ponijela titulu viteza časnog krsta.

Teodora, koja je student treće godine Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, rekla je novinarima da se prijavila za takmičenje na nagovor rođaka, te da se za bogojavljensko plivanje pripremala zajedno sa njim mjesec dana.

"Osjećaj je neopisiv. Ovo mi je prvi put da učestvujem na bogojavljenskom plivanju. Nadam se da neće biti i posljednji. Hvala svim učesnicima i organizatorima", rekla je Terzićeva.

Kozarska Dubica

Pravoslavni vjernici u Kozarskoj Dubici prisustvovali su danas liturgiji i bogojavljenskoj litiji kroz grad, a 27 Dubičana, koji su se prijavili za plivanje za Časni krst, uz blagoslov sveštenika ušlo je danas u osveštanu vodu rijeke Une.

Bogojavljenske svečanosti u Kozarskoj Dubici počele su liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić rekao je da je bogojavljensko plivanje za Časni krst čin koji objedinjuje tradiciju, vjeru i hrabrost.

U hladnu, brzu i nabujalu Unu na gradskom keju u Kozarskoj Dubici danas su ušle i tri žene – Slađana Mijatović, Sara Stanivuković i Krinka Karan Mirić.

Upravo Slađani Mijatović, dodijeljen je Časni krst ove godine.

Učesnici koji su se prijavili za bogojavljensko plivanje za Časni krst istakli su da im je bila velika čast da tradicionalnim plivanjem učestvuju u obilježavanju Bogojavljenja, čuvanju vjere i običaja. 

Prnjavor

Iako zbog obilnih padavina i visokog vodostaja nije bilo takmičarskog plivanje za Časni krst na rijeci Ukrini kod Prnjavora, tradicija iznošenja Časnog krsta iz rijeke na Bogojavaljenje ipak je ispoštovana.

Za čast, tradiciju i sa vjerom u Boga za Časni krst prijavilo se 14 plivača, a žrijebom je odlučeno koji od njih će iznijeti krst iz nabujale Ukrine. Radomir Mišić ove godine sedmi put je učestvovao, i simbolično, sam plivao do krsta.

“Slučajnim odabirom nas hrabrih momaka koji smo se prijavili ja sam odabran. Velika mi je čast samo učestvovanje, a pogotovo donošenje Časnog krsta kući”, kaže Radomir Mišić.

Brod

Dvadesetdvogodišnji David Sremac pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je održano danas na rijeci Savi u Brodu.

David je prvi doplivao do Časnog krsta, od ukupno 18 mladića koji su ove godine učestvovali u bogojavljenskom plivanju kod Kajak-kanu kluba “Premium”.

– Osjećaj je divan, ne mogu ga opisati riječima. Velika je čast učestvovati u plivanju na ovaj dan. Mogu samo da kažem da mi dosta znači – rekao je David.

Bileća

Bilećanin Srđan Lero prvi je doplivao do Časnog krsta u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju za Časni krst koje je danas održano na Bilećkom jezeru.

Uovoj tradicionalnoj manifestaciji učestvovalo je tridesetak takmičara.

Najstariji učesnik takmičenja bio je sedamdesetogodišnji Luka Parežanin, a najmlađi četrnaestogodišnji Lazar Parežanin.

Petrovo

Zdenko Marković iz Doboja dobio je zlatnik kao pobjednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Delića brdo u opštini Petrovo.

Uplivanju je učestvovalo 12 takmičara sa područja Petrova i Doboja, među kojima djevojka Ruža Lazarević iz Karanovca.

Nagrade je uručio načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, koji je čestitao učesnicima na iskazanoj odlučnosti.

Gradovi i opštine u kojima nije bilo plivanja za Časni krst

U nekoliko gradova u Republici Srpskoj otkazano je bogojavljensko plivanje za Časni krst zbog porasta vodostaja rijeka i najavljenih padavina.

Plivanje je otkazano u Istočnoj Ilidži, Foči, Novom Gradu, Doboju i Višegradu.

Na rijeci Drini u Višegradu otkazano je plivanje za Časni krst zbog apela nadležnih organa Republike Srpske i najavljenih vremenskih neprilika, visokog vodostaja i mogućih poplava.

Sveštenik Dragan Vukotić rekao je novinarima da će sutra u hramu Svetog Cara Lazara u Andrićgradu, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, koja će početi u 9.00 časova.

"Nakon toga biće učinjen obred velikog osvećenja vode i planirano je da ako vremenski uslovi dozvole učinimo veliku litiju do ćuprije na Drini da blagoslovimo Drinu i da osvećenu vodu prospemo u rijeku", naglasio je Vukotić.

"Pozivam vas da ovaj praznik proslavimo uz svetu liturgiju", poručio je Vukotić.

U Novom Gradu je takođe otkazano bogojavljensko plivanje za Časni krst zbog porasta vodostaja rijeke Une i bezbjednosti prijavljenih učesnika, saopšteno je iz ove opštine.

Liturgija i osveštanje vode u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla biće održani prema ranijem planu od 9.00 časova, a Bogojavljenska litija će od Hrama krenuti u 11.00 časova.

Bogojavljenska plivanja za Časni krst na Ćehotini u Foči i na Bistrici u Miljevini otkazana su zbog apela nadležnih organa Republike Srpske i najavljenih vremenskih neprilika.

U saopštenju Uprave Hrama Svetog Save navodi se da otkazivanjem ne umanjuju veličinu i značaj praznika i pozivaju vjerni narod na litiju i sabornu proslavu u hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Štab za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža donio je odluku da otkaže bogojavljensko plivanje za Časni krst na rijeci Željeznici zbog pogoršane vremenske situacije i najavljenih obilnih padavina za danas i sutra.

PREDSJEDNIK RUSIJE VLADIMIR PUTIN OKUPAO SE U LEDENOJ VODI POVODM BOGOJAVLJENJA

Predsjednik Rusije Vladimir Putin okupao se u ledenoj vodi radi obilježavanja pravoslavnog praznika Bogojavljenje, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je učestvovao u bogojavljenskom kupanju. On je to učinio izvan Moskve – rekao je novinarima Peskov.

Peskov je naglasio da je Putin “pratio sopstvenu tradiciju”, uz napomenu da ove godine “nema fotografija niti video-snimaka.

PROČITAJTE I:

Ozbiljna situacija u Zvorniku: Voda ušla u četiri objekta, ugroženo do 50 kuća

Detalji tragedije: Otac i sin skočili u rijeku da spase komšiju, dvojicu onijela voda

Gradski štab proglasio redovnu odbranu od poplava u Bijeljini


  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм