У Грузији

Општина Соколац дио међународне заједнице за одрживи урбани развој

  • Извор: АТВ
  • 19.10.2023. 10:28

У периоду од 10. до 12. октобра, у граду Тбилиси (Грузија), службеници Одјељења за локални развој општине Соколац Милијана Иванић и Младена Ерић биле су учесници догађаја “Renewable Energy Options on the Municipal Level” (Могућности за обновљиву енергију на локалном нивоу) у организацији Connective Cities. Циљ догађаја била је анализа изазова у домену обновљиве енергије и енергетске ефикасности у општинама и градовима, дефинисање могућих рјешења за будуће планирање и размјена искустава и знања међу учесницима.

На догађају су учествовали представници општина: Каваја, Росковец , Тирана (Албанија), Мостар, Соколац (Република Српска, Босна и Херцеговина), Хамбург (Њемачка), Хони, Кутаиси, Поти, Сенаки, Тбилиси, Вани (Грузија), Балти, Кишињев (Молдавија), Цетиње (Црна Гора), те Институт за албанске општине и Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Рпублике Србије.

Основна идеја догађаја је да окупи градове и општине из региона Југоисточне Европе који се суочавају са изазовима у области обновљиве енергије и који су мотивисани да стекну знање и искуство у погледу обновљиве енергије и енергетске ефикасности. 

За вријеме тродневног догађаја презентовани су примјери добре праксе и пројектне идеје које су припремиле општине. Представљени су фактори успеха, опције финансирања, потенцијал за трансфер знања, идентификовани су постојећи проблеми у општинама, као и потенцијална рјешења за ове проблеме. На крају, учесници су радили на идентификацији елемената пројектне идеје за коју ће се припремити сажетак пројекта – концепт нота “Development of sustainable financing concept for establishment and operation of the energy community project”. 

Према ријечима Милијане Иванић носиоца сарадње са њемачким Гизом на пројекту Заједнице обновљивих извора, општина Соклац је учесницима пренијела искуства и проблеме који стоје на путу ка декарбонизацији и производњи зелене енергије. 

„Ми смо изложили наша искуства, и активности које проводимо како би повезали спортску дворану, зграде школа, те потенцијално и друге јавне објекте у заједницу обновљивих извора енергије. Ријеч је о постављању соларних панела на кров дворане те топлотних пумпи које ће производити типлотну енергију за поменуте објекте.“ – подјећа Иванићева.

Активности ће трајати наредних годину дана, а исход је израђена студија изводљивости за одабрану пројектну идеју са јасним моделима финансирања који ће бити примјењиви у успостављању и функционисању будућих пројеката заједница обновљиве енергије.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: