155 корисника

Основци дали допринос јавној кухињи у Добоју

  • Извор: АТВ
  • 19.10.2023. 20:05

По оброк у добојској јавној кухињи сваког дана долази 155 корисника. Међу њима су самци, али и цијеле породице, којима је након поплаве 2014. то једини оброк. Радним данима по утврђеном јеловнику добијају кувана јела, понедељком и петком и колач.

"Добијамо преко викенда суви оброк и хљеб за два дана и овако рижа, гулаш, ћуфте, шницле говеђе, макароне“, каже  корисник Симо Стокић. 

„Корисник сам једно пет година, задовољан сам кухињом, куварица добро спрема храну, да хљеб вишка“, рекао је корисник Стојан Бојановић.

Да за све буде порција вишка која се, прича куварица, често тражи, потрудили су се основци добојске школе ''Вук Караџић''. За један  дан прикупили су намирнице за јавну кухињу.  

„Одазвали су се у великом броју, ми смо прикупљали ту помоћ свако од  себе дао шта може, насавници ђаци, добро људи“, рекао је Лука Петрушић, представник Црвеног крста.

„Ово је јако вриједна донација за нас, као што видите, разноврсне су ствари које се налазе иза нас а исто тако корисне које ће нам користити у наредном периоду који је пред нама“, рекла је Алема Хоџић, координатор јавне кухиње.

Уз воће и поврће које сами производе, донације им омогућавају рад, кажу у организацији која води кухињу. Највише их је у вријеме вјерских празника, Оне појединачне су ријетке.

„Има пар људи који дођу редовно донесу од себе кромпир, лук, мркве, што имају то нису неке велике количине али кад би 20 људи донијело ту количину, то би био један оброк“, рекла је куварица Александра Мишић

Сви који желе да донирају то могу да учине сваког дана од 6 до 14 часова. Основци су свој допринос дали поводом свјетског дана сиромаштва. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: