Градоначелник Бијељине

"Петровић против Вучића користи плаћене квазиекологе и професоре”

  • Извор: Б92
  • 06.12.2023. 11:49

Рударство у Републици Српској нашло се на удару еколошких удружења с политички мотивисаним циљевима иза којих стоји удружење „ЕКО пут“ из Бијељине у сарадњи са Љубишом Петровићем, градоначелником Бијељине, појединим професорима из Србије, као и еко покретима у БиХ.

Наиме, ово удружење повезано са градоначелником Петровићем индиректно причу о рударству, конкретно пројекат у Лопарама гд‌је је истраживањем утврђен значајан рудни потенцијал овог полиминералног лежишта, користи за обрачун са власти у Србији.

Пројекат у Лопарама од изузетног је значаја за Републику Српску и представља битан потенцијал у европским ланцима снабдијевања овим минералним сировинама. Овај пројекат се према тврдњама добро обавијештеног извора портала Banjaluka.net користи с политичким циљем, тачније директног утицаја на изборе у Србији.

Еко удружење организује разне едукације на којима се говори о утицајима рударења метала на животну средину и локалне заједнице. На овим тренинзима један од учесника је и проф. др. Ратко Ристић, професор на шумарству и проректор Универзитета у Београду.

„Активности које се проводе на терену сугеришу да ‘ЕКО пут’ има политички циљ користећи професоре из Србије који се директно стављају у функцију против садашње власти у Србији гд‌је се ускоро одржавају парламентарни избори. Помоћ у свему овом пружа им и ПДП, партија која се јавно декларисала против Александра Вучића, предсједника Србије и литијума генерално“, наводи извор.

Како наводи, ‘ЕКО пут’ у борби против власти у Србији као алат користи пројекат у Лопарама. У овом политичком обрачуну помажу им професори који се декларативно изјашњавају против Вучића, представљајући се истовремено и као стручњаци из области рударства гд‌је је ископавање литијума прво у Србији, па онда и у Републици Српској само параван иза којег се крију много озбиљнији политички мотивисани циљеви.

„Проф. др Ратко Ристић са Шумарског факултета у Београду већ неко вријеме је политички експониран против предсједника Вучића, а самим тим користи и пројекат Лопаре помоћу ЕКО полуга из Бијељине за овај политички обрачун и умањење гласачког капацитета народа са ове стране Дрине. Оно што је битно истаћи, на прошлим изборима у Србији гласачко тијело из општине Лопаре остварило је највећи проценат гласова из Републике Српске. Њихов циљ је да нападну Србију и руководство Србије користећи Лопаре као алат, а дискурс бриге о народу и екологији, уствари је политички обрачун са властима у Србији. Љубиша Петровић против Вучића користи плаћене квазиекологе и професоре“, наводи добро обавијештени извор.

Пратите нас и путем Вибера