VUčiji do

Potpisana Povelja o bratimljenju Trebinja i Nikšića

  • Извор: СРНА
  • 29.07.2023. 13:31

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević potpisali su danas Povelju o bratimljenju u mjestu Vučji do u Crnoj Gori.

Ćurić je rekao novinarima da Trebinje i Nikšić imaju dobru saradnju, a da će ovim sporazumom još snažnije povezati kulturu, sport i sve segmente života.

"Naši preci su se borili zajedno, a mi danas u miru treba da zajedno gradimo ljepšu budućnost. Mi treba da damo doprinos da naša djeca vide da smo složni, jedinstveni i zajedno i da nema brige za budućnost", rekao je Ćurić.

On kaže da treba da "izbrišu granicu koja ih nikada i nije dijelila".

Kakvo je stanje na graničnim prelazima na jugu Srpske u jeku sezone

Kakvo je stanje na graničnim prelazima na jugu Srpske u jeku sezone

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je novinarima da je današnje potpisivanje povelje verifikacija inače dobrih odnosa između Nikšića i Trebinja.

"Upravo ovdje na Vučjem dolu, gdje se odigrala velika bitka koju su Hercegovci i Crnogorci vodili protiv Turaka i izvojevali jednu od najznačajnijih srpskih pobjeda, službom u hramu smo poručili da Vučji do volimo i da smo u vječnosti sa našim precima koji su se ovdje borili", rekao je Kovačević.

On je naveo da danas šalju poruku da poštuju tradiciju, gdje braća ostaju braća, ali i evropske principe, gdje treba da se ruše granice i prepreke koje stoje između njih.

Prije potpisivanja povelje, episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije služili su Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Atinogena povodom 147 godina od bitke na Vučjem dolu.

U Trebinju preventivne mjere za vrijeme turističke sezone

U Trebinju preventivne mjere za vrijeme turističke sezone

Vladika Dimitrije rekao je da se u današnjoj liturgiji sjedinila Hercegovina i Crna Gora.

"Simbolično danas se bratime opština Nikšić i grad Trebinje, a zapravo se bratimi čitava Hercegovina i Crna Gora, svako vjerno srce, pravoslavac i onaj koji zna našu istoriju i zna šta je sloboda", rekao je vladika Dimitrije.

Ćurić za ATV: Ne trebamo povećavati cijene ako želimo da zadržimo goste

Ćurić za ATV: Ne trebamo povećavati cijene ako želimo da zadržimo goste

Vladika Metodije rekao je da je poruka današnjeg sabranja da je potrebno sjećati se svih ratnika, vojskovođa od minulih vremena koji su postavljali granice, te podsjetio da su se Crnogorci i Hercegovci na Vučjem dolu borili za oslobođenje od turskog okupatora.

Liturgiji na Vučjem dolu, osim rukovodstava Trebinja i Nikšića, prisustvovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Skupštini Crne Gore, direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović i direktor Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина