Бијељина

Пресуда у вези са називом језика бошњачког народа правно неодржива

  • Извор: АТВ
  • 25.01.2024. 19:33

Министарство просвјете и културе Републике Српске је против пресуде бијељинског Основног суда у вези са називом језика бошњачког народа. Ово изјашњење су доставили и Правобранилаштву, које се слаже да је одлука о промјени супротна закону.

"Ми сматрамо да је та одлука правно неодржива супротна Уставу, супротна Закону Републике Српске, не само Уставу и Закону. У самом Дејтонском споразуму, питање језичког тумачења, односно превода да ли је то босански или бошњачки језик, ми мислимо ово друго“, каже правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица.

И док заступник дјеце бошњачке националности ово назива побједом, правни заступник ОШ "Меша Селимовић" тврди да је тужба политички мотивисана.

"Пошто пресуда није правоснажна, свака страна може уложити жалбу на ту пресуду и друга страна ће је и уложити али имајући у виду судску праксу, Суда БиХ па и Врховног суда Републике Српске мислим да њихове жалбе немају изгледе“, каже правни заступник дјеце бошњачке националности Харис Канижа.

"Ставови школе и Министарства су такви свакако да ми сматрамо да овом предмету нема мјеста. Да се ради о политичком питању, да се ради о нечему што је требало да се заврши у посланичким клупама, а не путем суда“, каже правни заступник Основне школе "Меша Селимовић“ из Јање Зоран Перић.

Као и до сада систем ће функционисати онако како је одредио Закон и ресорно министарство, каже директор, наводећи да је школа и до сада функционисала нормално.

"Оно што могу да кажем је да ћу слиједити инструкције Министарства просвјете и културе. Оно што могу да кажем за дјецу бошњачке националности је да је за њих настава организована по систему тузланског кантона и та настава се одвија нормално“, каже директор Основне школе "Меша Селимовић“ из Јање Давор Радојевић.

Основну школу "Меша Селимовић" у Јањи похађа око 800 ученика од којих је око 350 бошњачке националности. Њима се уписује у педагошку документацију, евиденцију и обрасце јавних исправа назив језика у складу са одредбама Устава Републике Српске као језик бошњачког народа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.