Panel diskusija

"Privreda u Bijeljini trpi zbog samovolje Petrovića"

  • Извор: АТВ
  • 14.03.2023. 19:12

Bijeljina ne zaslužuje samoizolaciju u kojoj se našla, najviše krivicom dosadašnjeg gradonačelnika Ljubiše Petrovića. Sada trpi i privreda, poručeno je na današnjoj panel diskusiji u Bijeljini. Stopiranje stvaranja novih vrijednosti kao što je trenutno slučaj u ovom gradu spada u rang krivičnog djela, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

"Bijeljina je postupcima gradonačelnika sebe uvela u samoizolaciju, a to Bijeljina ne zaslužuje. Bijeljina je važan grad u Republici Srpskoj. To je drugi grad po veličini u Srpskoj, koja ima ozbiljan geografski položaj, ozbiljan potencijal. Čini mi se da će, ako se ovako nastavi, Bijeljina ući u fazu stagniranja, a to nije dobro za ljude, za građane Bijeljine za privredu Srpske“, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomaskih odnosa Staša Košarac.

Izgradnjom auto-puta otvoriće se velike mogućnosti za razvoj lokalne zajednice. Auto-put od Rače do Bijeljine biće završen do 2025. godine, a 2027.  izgrađena dionica od Banjaluke do Beograda. To je nova šansa koja se  mora iskoristi.

"Smatramo da nemamo dovoljan nivo aktivnosti na lokalnom nivou i da lokalna zajadnica danas trenutno ne prepoznaje razvojne šanse koje donose novi projekti. Konstatovali smo da smo već zakasnili, ali ja ću samo na kraju konstatovati - pokrenućemo Bijeljinu“, rekao je direktor JP "Autoputevi Republike Srpske" Nedeljko Ćorić.

Pokretanje slobodnih zona olakšaće poslovni ambijent za sve privredne subjekte. U Republici Srpskoj Trebinje je oformilo prvu slobodnu zonu u Srpskoj. Saradnja lokalne zajednice i vrha vlasti mora da postoji. 

"16.000 zaposlenih u privredi, to je ono čemu teže mnoge loklalne zajednice, tako da po meni slobodne zone bi tim ljudima dale mali znak zahvalnosti za sve što su učinili za Bijeljinu i za Republiku Srpsku“, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. 

"Razni su benefiti i privreda sama treba da prepozna u kom pravcu će da se kreće i na koji način će da iskoristi tu slobodnu zonu, gdje su stvarno ogromni potencijali za razvoj“, rekao je zamjenik direktora Slobodne zone Zrenjanin Jovan Vukanović.

2019. i 2020. razgovaralo se u Bijeljini o izgradnji slobodne zone, o korištenju svih kapaciteta koje nudi Republika Srpska. Nezamislivo je da dvije godine otkako je na čelu grada Ljubiša Petrović, nije bilo apsolutno nikakve inicijative iz Gradske uprave, kažu učesnici panela.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?