Projekta razvoja održivog turizma

Proglašena najljepša sela u BiH, među njima i Krupa na Vrbasu

  • Извор: Глас Српске
  • 16.12.2022. 09:06

Mrkonjićka Pecka, nevesinjski Bratač i banjalučka Krupa na Vrbasu uvršteni su među 14. najljepših sela u BiH, a na tu listu plasirali su se zahvaljujući netaknutoj prirodi i kulturno-istorijskom bogatstvu.

Najljepša sela izabrana su u okviru Projekta razvoja održivog turizma koji podržava USAID, čiji je cilj unapređenje i promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa.

"Za Pecku se nadaleko čulo, a najnovije priznanje samo je potvrda da je riječ o posebnom mjestu i bogatstvu koje je dala priroda. Bio je javni poziv gdje su svi prezentovali šta je zanimljivo u njihovom selu, a onda je stručna komisija zasjedala. Našla se tu i Pecka među najljepšim selima u BiH. Bodovalo se mnogo stvari, a naši aduti su, između ostalih, to što se nalazimo na spomeniku prirode ‘Vrelo Sane’, tu je kanjon Korane, penjalište, Centar za posjetioce", kaže za “Glas” Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka.

On naglašava da sada već ima tri domaćinstva za smještaj uz gastronomsku ponudu, a tu su i dva festivala.

"Imamo 90 odsto očuvane arhitekture, nema nove gradnje nego su kuće autentične i nije narušena ambijentalna cjelina i na osnovu toga smo dobili ovaj sertifikat", rekao je Marić, dodajući kako je cilj da budu među najljepšima i u Evropi. 

Uprkos svemu tome, kako kaže i dalje muku muče s infrastrukturom.

"Da bi nam neko došao moramo imati dobre puteve. Naš put je katastrofalan, a nadamo se da će se nakon ovakvih lijepih vijesti i to popraviti, jer to Pecka i zaslužuje", rekao je Marić.

Nevesinjski Bratač skriveni je dragulj istočno-hercegovačkog kraja.

"Ovo selo otkriva začuđujuće bogatstvo istorijskog nasljeđa na nevesinjskoj visoravni - antičke rimske ostatke", potvrdila je za “Glas” Milosava Pekez iz Turističke organizacije Nevesinje.

Tu je i srednjovjekovni most i najstarije tradicionalne igre, poznatije kao Nevesinjska olimpijada koje se održavaju od 1875. godine.

"Nadamo se da će se nakon ovog sertifikata razviti seoski turizam, da se registruju smještajni kapaciteti, a uz čuvenu olimpijadu tu je i most Ovčiji brod koji je pod zaštitom države, a u dotrajalom je stanju i trebalo bi ga rekonstruisati", rekla je Pekez, dodajući da do njega vodi makadamski put.

Među najljepšim selima našla se i Krupa na Vrbasu, a pomoćnica direktora banjalučke Turističke organizacije Minja Šurlan kaže da se mnogo vodi računa o razvoju seoskog turizma.

"Krupa na Vrbasu s razlogom je među najljepšim selima u BiH s obzirom na činjenicu o kulturno-istorijskom nasljeđu, tvrđavi Greben i crkvi iz 13. vijeka. Uz to, popularan je sportski turizam. Baš tu se održavalo Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu, a sve popularnije je i sportsko ribolovstvo", rekla je Šurlan, dodajući da je posebno značajan ruralni turizam nakon pandemije virusa korona.

Prema njenim riječima, svijest o ruralnom turizmu sve je zastupljenija, a boravak u prirodi dobija na značaju.

"Prednost Krupe na Vrbasu jeste to što se nalazi na magistralnom putu koji povezuje Banjaluku sa ostalim gradovima, a od samog centra udaljena je nekih 20 minuta", rekla je Šurlan, naglasivši da će postaviti table da je to selo među najljepšim u BiH.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Srpske Predrag Tešić rekao je da je Vlada zajedno s projektom USAID turizam uradila Strategiju razvoja turizma Srpske 2021-2027. u kojoj je razvoj ruralnog i seoskog turizma zauzeo bitno mjesto.

"Očekujemo da će ovaj projekat poboljšati našu aktivnost i promociju naših sela u svijetu", rekao je Tešić.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.