Načelnik Kozarske Dubice

Reljić za ATV: Očekujemo vrhunac u Dubici, ohrabruje nas što Una stagnira u Kostajnici

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2023. 21:34

Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić kaže za ATV da u toku noći očekuju vrhunac talasa koji ide iz pravca Kostajnice, Novog Grada i Bihaća, da je Una danas dostigla svoj maksimum od 516 centimetara i da se nadaju boljoj situaciji sutra.

"Pratimo redovno situaciju uzvodno prema Novom Gradu i Kostajnici. Ono što nas ohrabruje je da je Una stagnirala u posljednja dva sata na području Kostajnice. Kod nas nije više 2-3 centimentra na sat, nego jedan. Imali smo danas problema na području Dubice, naročito kod izlivanja rijeke na putu prema Kostajnici i prekidanja saobraćaja ne tom dijelu. Tu je zaplavljeno nekih tridesetak kuća. Koliko sam mogao obišao sam lično domaćinstva sa raspoloživom mehanizacijom, vidjeli smo šta treba i pomogli ljudima", kaže Reljić.

"Predstavnici nadležnih institucija na terenu"

On se nada da će u toku noći vrhunac vodenog talasa proći kroz Dubicu i da ne bi trebalo doći do velikih problema i izlivanja rijeke u grad.

"Imali smo i veliku intervenciju kod zaštitnog zida, riječ je o poprilično starom zidu gdje smo stavljali masivni materijal sa zaštitnim najlonima kako bi osigurali grad jer nam je to bila najkritičnija tačka. Pozivam građane da budu budni. Nadam se da će do sutra do 10 vrhunac tog talasa proći kroz Dubicu i očekujemo pad vodostaja", kaže Reljić.

On ističe da niko nije evakuisan, kao i da građani nisu htjeli da napuste svoje domove.

Vrbas narastao: Manja izlijevanja vode iz korita

Vrbas narastao: Manja izlijevanja vode iz korita

"Bio sam u dvije-tri kuće gdje ljudi neće da budu evakuisani jer znaju dokle je voda došla 2014. godine i zasada imaju određenu slobodu da budu u svojim kućama. Ekipe su na terenu, ako bude potrebe izvlačićemo ljude, ali do sada nije bilo potrebe. Nismo donijeli mjeru o vanrednoj situaciji iz razloga što rijeka Una nije prešla 524 centimetra. Štab će zasijedati sutra ujutu i vidjećemo kakve ćemo odluke donijeti", kaže Reljić.

Pratite nas i putem Vibera