По јулијанском календару

Широм Српске организован дочек православне Нове године

  • Извор: РТРС
  • 12.01.2024. 16:03

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, дочекаће Нову годину сутра у поноћ између суботе и недјеље, 13. и 14. јануара.

За дочек православне Нове године у највећем граду Републике Српске, Бањалуци, све грађане и многобројне посјетиоце и ове године очекује етно спектакл.

У изузетно богатом програму, који почиње сутра увече, наступиће чланови пјевачких група културно-умјетничких друштава "Пелагић" и "Чајавец", "Свети Сава", "Пискавица", Музички атеље Јелене Станишић, Дамјан Врачар, Балкан концепт оркестар, те млади суграђанин Данило Милосављевић.

Звијезде вечери на дочеку православне Нове године биће етно пјевачица Даница Крстић и глумац и пјевач Милан Васић, а у оквиру програма те вечери наступиће и Трубачки оркестар "Барка Брас".

ИЗИС спреман, ево када ће бити пуштен у функцију

ИЗИС спреман, ево када ће бити пуштен у функцију

У Бијељини дочек православне Нове године биће организован на градском тргу, гдје ће становници Семберије и околине моћи да уживају уз групу "Легенде" и локални бенд "Штрајк".

За све који на отвореном одлуче да дочекају улазак у ново љето према јулијанском календару, биће послуживано кувано вино. Угоститељски објекти и у овој празничној ноћи радиће неограничено.

На Тргу православља у Дервенти сутра дочек православне Нове године биће уз наступ Јелене Томашевић, којем ће претходити и богат програм за дјецу.

Организатор дочека је Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Дервенте, уз подршку Туристичке организације града и Народне библиотеке "Бранко Радичевић", а уз покровитељство Градске управе. Традиционално, прије поноћи у Саборном храму Успења Пресвете Богородице биће служен молебан.

И у Шамцу на Градском тргу биће организован дочек православне Нове године. Програм почиње у 22 часа, планиран је наступ Мине Костић, док је за поноћ предвиђен ватромет.

У општинама Пале и Источно Ново Сарајево биће организован дочек православне Нове године на отвореном. На Студентском тргу у Палама од 22 часа биће одржан концерт пјевачице етно, духовне и родољубиве музике Данице Црногорчевић, док ће од 21 час наступити сестре Милица и Маја Станишић и Музички ансамбл "Пале".

На Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву од 22 часа наступиће београдска група "Пилоти". За посјетиоце ће бити обезбијеђено бесплатно кувано вино.

Лака зарада тјера у замку онлајн клађења

Лака зарада тјера у замку онлајн клађења

И на Тргу патријарха Павла у Броду организован дочек уз концерт, кувано вино и чај, те ватромет, најављено је из локалне Туристичке организације.

Концерт пјевачице Раде Манојловић почеће у 21 час. Прославу Нове године организује Туристичка организација општине Брод, под покровитељством локалне заједнице.

У Требињу је већина угоститељских објеката приредила богат програм за домаће становнике и посјетиоце поводом православне Нове године, док дочек на отвореном није планиран, изјавила је директор требињске Туристичке организације Мирјана Путица.

Она је рекла да очекује да ће Требиње и за дочек православне Нове године бити пуно и да ће сви моћи да одморе и уживају у том граду и садржајима које нуди, као и бројним ресторанима, кафићима и осталим угоститељским објектима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина