2. maj

Sjećanje na Dan odbrane Doboja

  • Извор: АТВ
  • 02.05.2023. 19:18

Ni nakon više od tri decenije sjećanja ne blijede. Doboj je bio opkoljen iz više pravaca. Sedamdeset odsto grada blokirano. U samom gradu atmosfera iščekivanja - prisjećaju se borci 2. Maja 1992.

"Dolazilo se do informacija da su pojedini dijelovi patriotske lige tako drugih pripadnika njihovi snaga već ušli u grad i zauzeli određene objekte, tako da je vladala jedna opšta nesigursnot u čitavom gradu i okolini“., kaže Čedo Segdar, bivši policajac.

Sastali su se najhrabriji. Iako malobrojniji u odnosu na protivnike,  deblokirali  su grad i osujetili plan zloglasne 103 brigade. 

"Da se spoji sa 108 i 109 brigadom u centru grada Doboja, zavaljujući braniocima grada Doboja mi smo ih spriječili u tome", kaže Radislav Nikolić, Udruženje "Branioci Doboja“.

"Ključno je bilo što su snage odbrane grada i snage policije djela policije uspjele na taj dan da na jedan izvanredno organizovan i brz način preuzm kontrolne punkotove u gradu", kaže Mirko Stojčinović , Udruženje branilaca Doboj.

Akcija je počela u ranim jutarnjim časovima. Izvedena je kažu tadašnji komandanti u zadnji čas.

"Bile su barikade postavljene iznad Doboja tako da jedinice koje su postvljene na Putnikovom brdu nisu se mogle snabdijevati uobičajeno nego preko Stanova tamo i drugih sela, tako da je sve mirisalo da će biti nešto veoma teško i komplikovnao i bio je posljednji trenutak da se odluči šta uradii kako da se spasi Doboj", kaže Dimšo Živanović, bivši komandant Dobojske brigade.

Odbranjen je grad, kao i regija.  Zato je 2. maj važan ne samo za Doboj, 

"Svakako da je jedna od najbitnijih i najznačajnijih datuma u stvaranju i Republike Srpske i odbarani grada Doboja upravo 2. maja", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Na današnji dan nije bilo žrtava, ali su se brojale nakon 2. maja.  U odbrani Doboja poginulo je više od 1.700 boraca.

Тагови: