Саопштење

"Соколац је у изградњу Републике Српске несебично дао и више него је имао и могао"

  • Извор: АТВ
  • 03.10.2023. 15:09

Општина Соколац, огласила се саопштењем поводом тога што су се у јавности појавили наводи да се планира и ради на укидању Царинског терминала и његовом премјештању на другу локацију.

- Тим поводом Вам се обраћамо подсјећајући на важност и стратешки положај општине Соколац за Републику Српску. На том фону је и усвајање Приједлога измјене и допуне Просторног плана Републике Српске до 2025. године, од 18. фебруара 2015. године, који је потписао тадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. 

Тим планом јасно се наводи мрежа транспортних терминала и ваздушних лука, а за постојећи царински терминал у Сокоцу се и даље планира да постоји. Дакле, постојећим Просторним планом Републике Српске, Соколац има и наставља да има царински терминал. 

Привредници Сокоца су међу водећим извозницима у овом дијелу Републике Српске. Производња и извоз пелета стално биљеже пораст производње и извоза, производи од дрвета, производи за намјенску индустрију, трговачка предузећа чине привреду не само Сокоца, већ и Источног Сарајева.

Соколац је створио све предуслове да се на подручју "Нове Романије" формира слободна пословна зона. Због тога Соколац суфинансира израду главног пројекта и УТУ за изградњу додатне траке за спора возила на магистралном путу М19 дионица Подроманија-Сумбуловац превој Романија.

Просторним планом, предвиђено је да се до 2025. године, започен обилазница око Сокоца као и брзи пут Соколац-Вардиште и Бијељина-Соколац. Све ово је и више него довољно да се настави рад на изградњи путне инфраструктуре у овој регији, а царински терминал за наставак ових активности има кључну улогу - наводи се у саопштењу те се додаје:

- Соколац је у изградњу Републике Српске несебично дао и више него је имао и могао и не само Републике, већ и Града Источно Сарајево. Родно је мјесто институција и установа које су суштина државе. У миру те се институције отимају и премјештају из Сокоца једна за другом. Данас је удар на царину. Е па доста је. Неће то проћи, јер је све законски и просторно и људски на страни Сокоца - наводи се.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина