Једногласно усвојено

Српски одборници из Сребренице пишу Генералној скупштини УН о српским жртвама

  • Извор: СРНА
  • 15.04.2024. 15:59

Српски одборници у Скупштини општине Сребреница једногласно су усвојили писмо у којем су наведени подаци о српским жртвама у ратовима у 20. вијеку, међу којима је и 3.500 српских жртава из Сребренице у грађански рату у БиХ, које ће упутити Генералној скупштини УН и владама Републике Српске и Србије.

У писму се наводи да је у ратовима у 20. вијеку страдало 2.600.000 Срба, а да је међу њима и њих 30.000 у Одбрамбено-отаџбинском рату, као и да је српски народ често сатанизован од оних који су га уништавали што се понавља новим њемачким приједлогом резолуције о Сребреници чије је разматрање најављено у Генералној скупштини УН.

Наводи се да је у 20. вијеку убијено 60 одсто српске мушке популације, да је у Другом свјетском рату, према званичним подацима, на подручју Сребренице страдало 2.300 српских цивила, међу којима 100 дјеце.

Усвојен Приједлог о промјени назива улица у Сребреници: Титова више није Титова

Усвојен Приједлог о промјени назива улица у Сребреници: Титова више није Титова

"И поред великих жртава и данас имамо застрашујући приказ улоге српског народа. Сатанизација и осуда постали су свакодневни посао неких влада, држава и међународних организација. Жртве других народа, које не негирамо, подижу се на пиједестал, а српске жртве се омаловажавају и ниподаштавају, што је неприхватљиво и доводи до неподношљиве атмосфере у БиХ“, каже се у писму.

Уколико се жели градити БиХ као нормална држава, српски одборници из Сребренице су указали да треба имати равноправан однос према и српским и хрватским и српским жртвама, али да нема саговорника о тој теми из других народа.

У писму се осуђује селективни приступ злочинима на подручју бивше Југославије и позивају сви који долазе на комеморацију бошњачким жртвама 11. јула у Поточарима да покажу достојанство и поштовање и то учине 12. јула парастосу српским жртвама.

"Скупштина Српске да усвоји Извјештај Међународне комисије за Сребреницу"

"Ми који овдје живимо знамо шта се збивало у грађанском рату у Сребреници и БиХ и трпимо неправду која нам се намеће што доводи до сталног смањења броја становника. Најмање што очекујемо су једностране резолуције УН у вези са Сребреницом и апсурдном чињеницом да то чини Њемачка која је овдје починила покоље у Другом свјетском рату", наводи се у писму.

Истакнуто је да се на овакав начин не може опрати савјест и избрисати историја, али могу погоршати међунационални односи, што је непотребно и несхватљиво и што органи УН не би требало да чине.

Сребренички одборници су изразили бојазан да ће оваква накарадна одлука бити увод у различита тумачења и да ће њена тенденциозност производити нове неспоразуме.

Они су напоменуло да су УН основане да би штитиле интересе свих народа и држава, што се у овом случају крши, газе се принципи и како се може очекивати да се такве одлуке прихвате.

Кошарац: Политика Додика и Вучића најбољи одговор међународним спекулаторима

Кошарац: Политика Додика и Вучића најбољи одговор међународним спекулаторима

Замјеник начелника општине Момчило Цвјетиновић рекао је Срни да је писмом демантују тврдње о страдањима и показује колике су и српске жртве, као и да је указано на недосљедности и једностраности када су у питању органи УН.

Чињеница је, каже, да се у УН не уважавају српске жртве, те да су у писму навели податке о српским жртвама да би показали да у Сребреници није страдала само једна страна, како се приказује, већ је масовно страдање претрпио и српски народ.

"Осудили смо све злочине почињене на тлу бивше Југославије, а потенцирали смо апсурдну чињеницу да је предлагач резолуције Њемачка од које су остала гробља у свим српским селима овог краја од покоља које су починили Нијемци и њихове слуге", истакао је Цвјетиновић који је и предсједник Општинског одбора СДС-а у Сребреници.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм