oOo 3.000 metara kvadratnih

Svečano otvoreno vještačko jezero u Istočnom Novom Sarajevu

  • Извор: СРНА
  • 25.04.2023. 15:00

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević danas su, simboličnim puštanjem u rad linijske i plutajuće fontane, svečano otvorili vještačko jezero u Istočnom Novom Sarajevu površine oko 3.000 metara kvadratnih u čiju je izgradnju uloženo 620.000 KM.

Katić je novinarima rekao da mu je drago što su brojni građani došli da uveličaju zvanični završetak radova započetih 2021. godine.

"Izgradnja jezera, ali i sve što smo već uradili i što planiramo da realizujemo u narednom periodu, govori u prilog našim željama i planovima da postanemo najljepše mjesto za život u Republici Srpskoj. To se polako i ostvaruje", naveo je Katić.

On je apelovao na sugrađane da čuvaju jezero i da djecu uče o važnosti odgovornog ponašanja prema javnom dobru.

Mještani ne odustaju od izmještanja trase auto-puta Banjaluka-Prijedor

Mještani ne odustaju od izmještanja trase auto-puta Banjaluka-Prijedor

Prema njegovim riječima, o jezeru će brinuti lokalno komunalno preduzeće "Rad" čija je obaveza da svakodnevno održava njegovu čistoću, kupi otpatke i vodi računa o hemijskoj ispravnosti vode.

"Ako ispoštujemo sve što je definisano projektom sigurno ćemo imati uređeno i čisto jezero", naveo je Katić.

Prije puštanja u rad fontana, Katić i Kovačević su u blizini jezera posadili drvo koje će simbolizovat prijateljstvo ove dvije lokalne zajednice, koje su danas zvanično potpisale povelju o bratimljenju.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je Istočno Novo Sarajevo najurbanija opština u Istočnom Sarajevu, ali da je ubijeđen da će i u ostalim opštinama biti sličnih projekata.

Sindikat zdravstva traži povećanje cijene rada

Sindikat zdravstva traži povećanje cijene rada

"Mislim da će ovo biti mjesto okupljanja građana svih opština iz sastava Istočnog Sarajeva, ali i iz drugih dijelova republike Srpske i cijele BiH. Ovo je primjer drugim lokalnim zajednicama kako treba oživjeti koncept humanog življenja. Nije sve u izgradnji stambenih zgrada i saobraćajnica, treba to obogatiti određenim sadržajima. Ovo je generalno projekat koji daje novu dimenziju Istočnom Sarajevu", naglasio je Ćosić.

Završetkom izgradnje jezera upotpunjen je parkovski kompleks u ovom dijelu opštine jer se nadovezuje na nedavno izgrađeni Park velikana, rečeno je Srni u opštinskoj upravi Istočno Novo Sarajevo.

Ovo su najčešća imena djece u Srpskoj u prošloj godini

Ovo su najčešća imena djece u Srpskoj u prošloj godini

Izgradnja vještačkog jezera je jedinstven projekat u ovom dijelu Republike Srpske, jer je u centru urbanizovane zone izgrađeno jezero uz koje će građani moći uživati i provoditi slobodno vrijeme u šetnji i rekreaciji.

Osim uređenja vještačkog jezera, u sklopu regulacionog plana "Centar tri" izgrađena je i pješačka staza, postavljen urbani mobilijar, izvršeno hortikulturno uređenje lokaliteta, te postavljena adekvatna rasvjeta.