Начелник општине

Тешић: У Пелагићеву велики пројекти у 2024. години

  • Извор: АТВ
  • 27.12.2023. 11:05

Начелник општине Пелагићево Славко Тешић изјавио је за Срну да ће 2024. бити година у којој ће се највише градити на подручју ове локалне заједнице, те да ће то бити историјски успјех незабиљежен у протеклих 31 годину од када је ова општина формирана.

"У наредној години планирамо низ инфраструктурних пројеката, прије свега, завршетак изградње вртића чиме би затворили један спортско–образовни комплекс, јер смо у претходном периоду реконструисали основну школу и изградили нови спортски полигон", рекао је Тешић.

Он је подсјетио да је у протеклом периоду реконструисана Основна школа "Васо Пелагић" чиме су значајно побољшани услови учења и боравка ученика у овој образовној установи, а укупна вриједност ово пројекта је више од 400.000 КМ.

"Реализовали смо још један пројекат, који се и физички и временски наслања на први, а то је је реконструкција спортског терена, који је изграђен прије 21 годину. Вриједност радова је износила 90.000 КМ, а средства је обезбиједила општина", навео је начелник Пелагићева.

Када је ријеч о вртићу, додао је он, Влада Републике Српске је препознала ову активност као приоритетну и овај пројекат је у завршној фази изградње, а отварање је планирано наредне године.

Према његовим ријечима, у наредном периоду биће завршено реновирање двије зграде мјесних заједница Блажевац и Самаревац, а заједно са вјерним народом и у сарадњи са Српском православном црквом, општина ће помоћи завршетак парохијског дома у Мјесној заједници Поребрице и објекта на новом гробљу у Пелагићеву.

"Иако смо у овој години асфалтирали више од 5.000 метара локалних и некатегорисаних путева, у наредној години планирамо средствима из општинског буџета наставити са што бољим повезивањем наших мјесних заједница са центром општине. Уз помоћ Владе Републике Српске и предузећа 'Путеви Републике Српске' очекујемо реконструкцију пута Старчевићи - центар", нагласио је Тешић.

Тешић је за Срну рекао да су општинске власти посебну пажњу посветиле путној инфраструктури, свјесне колико је тај ресурс важан за економски развој заједнице, као и несметано обављање свакодневних активности становништва.

"Број километара асфалтираног пута, као и број етапа које су реализоване су на историјском максимуму. Такође, трудили смо се редовно одржавати макадамске путеве, којих ће у будућности бити на нивоу статистичке грешке. У прилог томе говори податак да смо до сада асфалтирали више од 5.000 километара локалних путева и то је број којим се поносимо", истакао је Тешић.

Напомињући да не жели да открива све планове, начелник општине Пелагићево је најавио да ће наставити са још већом директном помоћи суграђанима кроз разне мјере које је у праксу увела управо актуелна локална власт - од помоћи пољопривредницима, бесплатног превоза за средњошколце, бесплатни уџбеници за школарце са подручја ове локалне заједнице....

Он је рекао да је на почетку мандата посебну пажњу посветио идентификовању проблема и анализи затеченог стања у Пелагићеву, горућим социо-економским и друштвеним проблемима.

"Главни фокус нам је био да зауставимо одлазак младих људи, да креирамо пронаталитетне политике која ће омогућити финансијске олакшице родитељима/старатељима, побољшамо услове за образовање, раст и развој младог човјека, као и за његове активности. Континуирано смо се трудили да остваримо живи контакт са нашим суграђанима и родитељима, те на тај начин разумимо њихове потребе. Резултат те сарадње је неколико стратешких и историјских потеза", нагласио је Тешић.

Он је подсјетио да је Пелагићево прва општина у Републици Српској која је покренула иницијативу за подјелу бесплатних уџбеника за све школарце са простора ове локалне заједнице, а вриједност ове инвестиције на годишњем нивоу је око 20.000 КМ.

"Чињеница је да већина наших ђака своје средњошколско образовање наставља у Брчко дистрикту. До сада су трошкови превоза представљали значајно финансијско оптерећење родитељима, те смо тај проблем оцијенили као једно од оних гдје им наша локална управа може помоћи. За ову намјену из буџета општине се издваја око 90.000 КМ", навео је Тешић и додао да је актуелна власт у Пелагићеву увела и стипендирање бруцоша.

Према његовим ријечима, општинска власт је осмислила и примијенила у пракси цијели сет мјера као што су бесплатно матурско вече, помоћ за социјално угрожене за одлазак на матурску екскурзију, помоћ у обиласку дестинација које доприносе квалитетнијег образовања.

Он је нагласио да је посебна пажња посвећена и здравству, а први корак који је учињен након побједе на прошлим локалним изборима био је изградња амбуланте.

"Ова инвестиција, вриједности око 430.000 КМ, реализована је средствима Владе Србије, Владе Републике Српске, УНДП-а и општине Пелагићево. Зграда амбуланте простире се на површини од 217 метара квадратних и има капацитет за два тима породичне медицине и лабораторију", навео је Тешић.

Такође, додао је он, ријешили су и проблем са којим су се становници општине Пелагићево свакодневно сусретали, а то је непостојање санитетског возила. Тај проблем ријешен је захваљујући сарадњи са Амбасадом Јапана у БиХ, Владом Републике Српске и Домом здравља Бијељина.

Тешић је нагласио да је од великог значаја за развој општине сарадња са републичким институцијама, прије свега, Владом Републике Српске која се мајчински односи према овој локалној заједници.

"Ако погледамо мало у историју, видјећемо да је одувијек било тако. Међутим, чињеница је да је сарадња Владе Републике Српске и општине Пелагићево, која је настала прије 31 годину, посебно сада на завидном нивоу. Влада Републике Српске са несмањеним интензитетом наставља да подржава нашу локалну заједницу, а очигледно је и редовно физичко присуство високих званичника, од предсједника Републике Српске Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и предсједника Владе Радована Вишковић", истакао је начелник општине Пелагићево.

Он је нагласио да без сарадње са институцијама Републике Српске нема ни развоја, те да само заједничким снагама може бити побољшан свакодневни живот становника сваке локалне заједнице, па тако и Пелагићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.