Сјећања не блиједе

У Гацку служен помен за настрадале Коњичане

 • Извор: АТВ
 • 01.05.2024. 19:01

Петар и Павле Голубовић најмлађе су жртве стравичног злочина над Србима у Kоњицу. Имали су само пет и седам година, кроз сузе присјећа се њихова тетка Нада, која је у Одбрамбено отаџбинском рату изгубила 14 чланова породице. Kаже, највише боли што за злочин нико није одговарао.

- Дошли у стан, покупили, одвели горе према Љутој, и побили. Петар је побјегао до неке страже и ту су га опет стигли, вратили и убили - прича Нада Манигода.

Није Нада једина која је изгубила више чланова породице. Славковог оца су убили на кућном прагу, а он је, каже, једва извукао живу главу.

Коњиц је један Аушвиц. Гдје су људи мучени, па убијани. Kоњиц је једно страдално мјесто, где су људи доживјели голготу - додаје Славко Нинковић.

А голготу су доживјела 383 Kоњичана, колико их је уклесано на спомен обиљежју у Гацку. И након три деценије од злочина, туга и бол је иста. Многи који су успјели преживјети, своје уточиште нашли су у општини Гацко.

Ми се овдје сваког 1. маја сјећамо невиних, страдалих, српских жртава општине Kоњиц. Ове године посебно је важно, у свјетлу посебних напада на српски народ и оптуживање да смо ми геноцидни. А управо нека дођу овдје и нека виде ти шта је геноцид. Геноцид је убити малу дјецу, убити читаве породице - изјавио је Огњен Милинковић, начелник Гацка.

Срби су највише страдали у селима Брадина, Блаце, Церићи и Доње село, али и у коњичким логорима Мусала и Челебић. Велики ударац за Kоњичане био је када је Дејтоном ова општина, припала Федерацији, иако су је они војнички одбранили.

- Неколико злочинаца је одговарало за логор у Челебићу, али врло мало. На страховит злочин, који је имао у неком облику и размјере геноцида. Брадина, Блаце су страдале у потпуности. И цивили и сви остали, и дјеца. Били су систематски уништени, пљачкана је имовина, попаљене су куће, сви су били затворени. Опустошена села у потпуности - наглашава Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана.

На данашњи дан прије више од три деценије страдала је прва српска невина жртва у Kоњицу, Ђорђо Магазин убијен је на прагу цркве Светог Василија Великог. Прије Одбрамбено отаџбинског рата у Kоњицу је живјело око 7.000 Срба, данас их тамо живи око 200.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Кето кухињица

  ''Кето кухињица

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.