Kod Kozarske Dubice

U Knežici oživljeni običaji ručne kosidbe

  • Извор: Агенције
  • 10.06.2023. 13:52

U Knežici kod Kozarske Dubice danas je u okviru manifestacije "Vidovdanski dani Knešpolja" oživljen prikaz običaja ručne kosibe uz tradicionalne nošnje, doručak, zdravicu i pjesmu.

Na manifestaciji koja se organizuje 17. put i ima regionalni karakter kosilo je dvadesetak kosaca iz Kozarska Dubice, Prijedora i Kostajnice, 

Manifestaciji su prisustvovali ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, načelnici Kozarske Dubice Radenko Reljić i Kostajnice Nikola Janjetović, predstavnici grada Prijedora, predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac, narodni poslanici Dragan Brdar i Bobana Ćibić. 

 Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić rekla je novinarima da je ovo sedmanaesta godina od kako Kulturno-umjetničko društvo "Knešpolje" iz Knežice organizuje ovaj događaj i istakla da je to za svaku pohvalu jer doprinosi očuvanju kulture, tradicije i običaja ovog kraja.


Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je kosidba težak posao, te da ga raduje da ova manifestacija u Knežici iz godine u godinu okuplja brojne učesnike, kulturno-umjetnička društva i goste iz susjednih opštine. 

"U takmičenju u košenju učestvuju profesionalci, ljudi koji stvarno znaju kositi i mi koji to radimo reprezentativno. Pripremljen je i tradicionalni doručak u skladu sa našom tradicijom jer je tradicionana ručna kosidba zaista težak posao i nekada se iz kuće koscima iznosila samo najbolja hrana", rekao je Reljić. 

On je naveo da je opština Kozarska Dubica i ove godine podržala ovu manifestaciju, u skladu sa finansijskim mogućnostima. 

Banjac je zahvalio organizatorima manifestacije, KUD-u "Knešpolje", parohu knežičkom Željku Jevđeniću, mještanima i gostima jer se, kako je rekao, kroz ovu manifestaciju već duži niz godina daje doprinos njegovanju kulture i običaja.


"Ovdje su oživljeni naši stari običaji i da budem iskren, narod je nekad mnogo ljepše živio nego sada, bezbrižnije, bez stresa, uz lijepu i zdravu hranu", rekao je Banjac novinarima.

Prema njegovim riječima, narod u Srpskoj ima sve uslove da ostane takav, pogotovo što se tiče ishrane i običaja. 

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva "Knešpolje" Danijela Režak rekla je novinarima da je i ovogošnja manifestacija pažljivo i dugo pripremana. 

"Ugostićemo dosta kosača, goste iz nekoliko opština i prijateljska kulturno-umjetnička društva. Organizacija nije jednostavna, ali uvijek imamo udruženja i kulturno-umjetnička društva koja se, kao i mi, trude da održavaju našu tradiciju", rekla je Režakova.

Tradicionalnom kosibom, uz narodne nošnje, zdravicu, pjesmu i doručak u polju, u etno-domaćinstvu u Knežici danas je otvorena manifestacija "Vidovdanski dani Knešpolja". 

Пратите нас и путем Вибера