Rijeka Jablanica

U Sovjaku kod Gradiške uništen most koji spaja više naselja

  • Извор: АТВ
  • 12.12.2022. 14:23

Poplave koje su proteklog vikenda pogodile pojedine krajeve Republike Srpske za sobom su ostavile mnogobrojne probleme.

Naime, bujične vode koje su u subotu izazvale poplave u gradu Gradiška napravile su veliku štetu. Izlili su se bujični potoci i rijeka Jablanica.

Od siline vodene stihije u mjestu Sovjak na rijeci Jablanici betonski most dug 16 metara je uništen. Urušavanjem ovog mosta prekinuta je putna komunikacija na relaciji Gradiška - Donji Podgradci - Jablanica - Kozarska Dubica, potvrdio je za ATV Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite.

Radi se o veoma bitnoj putnoj komunikaciji, kojom se povezuje veći broj naseljenih mjesta, te su mještani ovog kraja odsječeni od ostatka svijeta.

Urušavanjem mosta i prekidanjem putne komunikacije odsječena je cijela Prosarska regija na području mjesnih zajednica Donji Podgradci, Sovjak i Jablanica.

Grad Gradiška zatražio je od Republičke uprave civilne zaštite Srpske da se hitno pošalje montažni most, kako bi se obezbijedilo saobraćanje na ovoj dionici. Međutim, Republička uprava ne raspolaže mnotažnim mostom, te je zahtjev uputila Ministarstvu odbrane BiH.

O svemu je obaviješten i kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH.