Kasne plate

U štrajku radnici bilećkog Prečistača otpadnih voda

  • Извор: АТВ
  • 21.12.2022. 18:41

Punih deset dana štrajkuju radnici bilećkog preduzeća „Prečistač otpadnih voda“. Postrojenja su ugašena pa se sve oborinske i otpadne vode slijevaju u Bilećko jezero. Ekološka katastrofa je na pomolu ali zakašnjele plate nisu. Dvadesetak radnika ovog preduzeća posljednju platu su primili za maj mjesec ove godine. Ljuti su, kažu maćehinski odnos opštine mora prestati.

"Plate su uvijek kasnile ali nisu nikad kao sada, sada kasni sedam plata, nema nikakvog razumijevanja od opštine ni od koga. Uvijek smo bili podčinjeni a sada još više. Kako živite kakva je egzistencija? Ja mogu reći da ovdje ima 20 čarobnjaka , ne znam kako bi nazvao ljude koji žive sedam mjeseci bez plata", kaže Rale Vuković, radnik u JP Prečistač otpadnih voda u Bileći.

Doprinosi ovdje nisu uplaćivani pune tri godine. Ovo preduzeće se finansira grantom iz opštine Bileća a jedan dio stiže iz HETa. Iako se broj radnika povećavo cifra koja se kretala oko 200.000 maraka ostala je ista i to je najveći problem.

"Ako uzmemo u obzir da je minimalac prije 10 godina bio 350 maraka a sada je 650, s tim da je 90% firme na minimalcu, mislim da je dovoljno izračunati da ne možemo da se finansiramo istim sredstvima koja smo imali prije deset godina", ističe Branka Bojović.

Velika su dugovanja preduzeća, samo su Poreskoj upravi dužni oko 300.000 maraka. Direktor je stao uz radnike, kaže  rješenje je ili iznaći sredstva ili stečaj,

"Tako da smo vrlo često u prilici da nam je račun blokiran i ovo preduzeće praktično ispunjava preduslove za stečaj. Nadam se da će imati više razumijevanja i šira zajednica", izjavio je Predrag Nosović, direktor JP Prečistač otpadnih voda u Bileći.

Razumijevanja ima ali para nema, kažu to u opštini i dodaju da je i ovdje problem višak radnika. Načelnik za finansije priča da je opština isplatila veći dio granta te pojašnjava da se mora sačekati da skupština usvoji Rebalans budžeta.

"Mi nemamo prostora do usvajanja rebalansa nego 5.000 im prebaciti. Rebalans je planiran do Nove godine.  Kada se uvoji Rebalans mi ćemo imati prostora da djelujemo i da pokušamo da riješimo situaciju", kazao je MIljan Milićević, načelnik Odjeljenja za finansije u opštini Bileća.

U ovo postrojenje uloženi su milioni, Prečistač ne znači samo Bileći nego i Trebinju, Herceg Novom ali i Dubrovniku tako da će štrajk osjetiti cijela regija. Radnici kažu da nemaju drugog izlaza poručuju da će se postrojenja upaliti tek kada legnu dvije plate.



Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином