Проглашено

Узбуна у Сарајеву

  • Извор: СРНА
  • 20.12.2023. 20:13

У Кантону Сарајево је због загађености ваздуха проглашена епизода "узбуна" на подручју општина Нови Град, Ново Сарајево, Центар, Стари Град и Илиџа, уз примјену интервентних мјера у функцији заштите здравља становништва и смањења емисија загађујућих материја у ваздуху.

На подручју осталих општина на снази остају мјере из епизоде "упозорење", саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

Одлуку о проглашењу "узбуне" Влада је донијела на приједлог ресорног министарства и Стручног тијела за праћење и координацију примјене кантоналног плана интервентних мјера у случајевима прекомјерног загађења ваздуха.

У извјештају Стручног тијела наглашено је да су на мјерној станици Бјелаве просјечне дневне вриједности ПМ10 прелазиле 200 микрограма по метру кубном честица, што је праг за проглашење "узбуне", као и да се према синоптичкој прогнози очекује стабилна временска ситуација која ће погодовати акумулирању чврстих честица у ваздуху.


Додик није желио да устане у судници

Додик није желио да устане у судници

Високе концентрације ПМ10 честица биљеже се и данас у већем дијелу Кантона, а стање се погоршава током вечерњих часова.

Током "узбуне", забрањује се свим физичким и правним лицима да возе аутомобиле и теретна возила чији мотори имају норму "еуро три" и мању, а за праћење спровођења ове мјере су задужени Министарство саобраћаја, Министарство унутрашњих послова и Кантонална управа за инспекцијске послове.

Привремено се заустављају сви технолошки процеси који резултирају емисијама прашине у ваздух, гдје је то технички изводљиво, односно ако технолошки процеси омогућавају заустављање.

У случају да због карактеристика технолошког процеса није могуће њихово потпуно заустављање, потребно их је свести на технички минимум.


Како осушити месо у рерни?

Како осушити месо у рерни?

Епизода "узбуне" прописује и максимално повећање капацитета средстава јавног градског превоза који не загађују околину, као и обезбјеђење бесплатног јавног превоза или субвенционисања возних карата током трајања те епизоде.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.