Vijest odjeknula Srpskom

Zlatna groznica "prijeti" Jezeru

  • Извор: АТВ
  • 03.02.2023. 19:23

Zlato pronađeno u Jezeru - vijest je koja je odjeknula Republikom Srpskom. I to na dvije potencijalne lokacije u ovoj opštini.

Brdo pozantije kao Erakovo brdo, sigurno će u Jezeru postati jedna od najtraženiih i najposjećenijih loakcija, upravo zbog nalazišta zlata. 

Druga loakcija je Sinjakovo brdo. Vijest je na svom Fejsbuk profilu juče podijelila načelnica opštine Snežana Ružičić, i to poslije razgovora sa direktorom firme koja radi geološka istraživanja na teritoriji Jezera. Danas joj se usijao telefon od poziva i poruka sa pitanjem - da li je istina i mogu li računati na grumen zlata. 

"I da je to u polju rudarstva, jako, mogu reći slobodno, ono što sam čula kao rjeđa pojava u tim koncentracijama. Čak je negdje u nekim dijelovima bilo 27 grama po toni, ali u prosjeku tog istraživačkog polja se pokazalo da je prisustvo zlata 1,5 gr po toni. Biće zantiželjnih ljudi koji će doći da vide gdje se to nalazi. Ono što je nama cilj, što je dobra stvar za opštinu Jezeru, jeste da svako prilikom dolaska kao i vi danas ste vidjeli koliko je ovdje lijepo, koliko ovdje ima ljepote i koliko je ovo prirodno lijepa opština i na jednoj raskrsnici puteva. Ovdje prođe minimalno dva miliona vozila godišnje", kaže Snežana Ružičić, načelnik opštine Jezero. 

Možda će nas opsjedati i milioni posjetilaca, kaže u šali Janko Aleksić, 75-godišnji planinar. Dobar je poznavalac brda i planina oko Jezera, nada se da će uskoro cijele grupe planinara i turista voditi u obilazak lokacija sa zlatom. 

Za vrijeme austro-ugarske bilo je ovo jedno brdo Senjakovo kota 1.101 metar. Tu ima jedna voda izvorska i imaju rudnici. Drago mi je da su pronašli u ovom mjestu Jezeru baš zlato, jer to je vrijedno, zlato je uvijek bilo vrijedno", kaže Aleksić. 

Rijetki stanovnici Jezera koje smo zatekli u uličicama, kažu dok ne vide svojim očima, ništa ne vjeruju. Nekima smo i muštuluk uhvatili. 

- Prvi put čujem, fino. Fino ako se iskoristi u prave svrhe. 

- Ako bude to urađeno kako treba, a ako izmisle nešto pa drugi pokupe kajmak, a nama ostane što kaže surutka onda i ovako smo što kažu nadrljali svi. 

- Svaka ruda, šta god da se pronađe na nekoj teritoriji je dobro za naš kraj, kažu građani.

Dobro je i što je krater na Marsu dobio ime po njihovoj opštini, podsjećaju stanovnici Jezera. Ipak, potencijalno nalazište zlata, kažu, puno im je bliže. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином