Osuđen i Hasan Dupovac

Alisa Mutap osuđena zbog prikrivanja dokaza u slučaju Dženan Memić

  • Извор: Кликс
  • 21.07.2023. 11:46

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas drugostepenu presudu kojom su optuženi u predmetu Alisa Mutap i Hasan Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Alisa Mutap je osuđena na dvije i po godine zatvora, a Hasan Dupovac na tri godine zatvora. Ostalo troje optuženih je oslobođeno, a to su Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Osuđeni će imati pravo žalbe jer su u prvostepenom postupku oslobođeni, a na Apelacionom sudu osuđeni nakon što je postupak vraćen na ponovno suđenje.

Podsjetimo, Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap (Ramić), Josip Barić i Muamer Ožegović su se optužnicom Tužilaštva BiH teretili da su pristupili grupi za organizovani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Alisa Mutap tužila Muriza Memića: Tuži mene, a ne nekoga ko je pretukao

Alisa Mutap tužila Muriza Memića: Tuži mene, a ne nekoga ko je pretukao

Hasan Dupovac i Alisa Mutap su proglašeni krivima za sve tačke optužnice osim za organizovani kriminal.

Inače osumnjičeni Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa danas nisu prisustvovali izricanju presude.

Oni su se optužnicom teretili za prikrivanje dokaza i počinioca, fingiranje dokaza, prikrivanje činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Dženan Memić povrijeđen.

Slučaj Dženan Memić: Ukinuta oslobađajuća presuda Zijadu i Alisi Mutap

Slučaj Dženan Memić: Ukinuta oslobađajuća presuda Zijadu i Alisi Mutap

Optužnica je teretila optužene da su izvršili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima protivzakonito posredovanje, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Podsjetnik na prvostepenu presudu

Prvostepena, oslobađajuća presuda, sudsko vijeće na čelu sa sudijom Brankom Perićem je donijelo 24. novembra 2022. godine, ali ju je Apelaciono vijeće Suda BiH na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo, čime je pokrenut drugostepeni postupak.

Drugostepeni postupak vodio je sudija Staniša Gluhajić, a ono što ga je obilježilo jeste svjedočenje doktora koji su radili na ovom predmetu dok je bio u radu u kantonalnom tužilaštvu, Kemala Dizdarevića i Hamze Žuje.

Odbijeno unapređenje Hasana Dupovca, optuženog u slučaju

Odbijeno unapređenje Hasana Dupovca, optuženog u slučaju "Dženan Memić"

Današnjom presudom okončan je sudski postupak koji je otpočeo 21. jula 2021. godine kada je Sud BiH potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH. Ovo je, takođe, jedan od slučaja koji je privukao veliku pažnju javnosti, a porodica nastradalog mladića, otac Muriz i sestra Arijana tokom cjelokupnog trajanja ovog slučaja, odnosno od smrti Dženana, govorili su da je pravda spora, ali dostižna i nisu gubili nadu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.