Ниш

Ангажовао бившег затвореника да убије тетку, а сада је кључни свједок против њега

  • Извор: Телеграф
  • 15.03.2024. 10:55

Основно јавно тужилаштво у Нишу одустало је од кривичног гоњења И.С. (20) из овог града који је ухапшен почетком фебруара због сумње да је са својим пријатељем Д.С. (39) извршио кривично дјело организовање, планирање и договарање извршења тешког убиства.

Како се тада сумњало, И.С. је ангажовао Д.С. да убије тетку његовог покојног оца која живи у Београду због њеног захтјева да јој припадне дио куће коју је И.С. наслиједио након очеве смрти.

И. С. је крајем јануара ангажовао Д.С. да му убије тетку за шта му је обећао пет хиљада евра.

Међутим, Д.С. је тражио новац унапријед, и то хиљаду евра у готовини и аутомобил вриједан 1.500 евра да га не би пријавио за наручивање бабиног убиства.

И.С. је одлучио да се освети несуђеном плаћеном убици па је отишао у полицију и пријавио га за изнуду. Међутим, када је Д.С. приведен као изнуђивач узвратио је ударац и И.С. пријавио за завјеру за тешко убиство па су ухапшена обојица.

Кључни доказ против И.С. био је снимак који је Д.С. кришом направио на којем се чује како се договарају око злочина. Међутим, како се сазнаје, пажљивим преслушавањем снимка истражни органи потврдили су одбрану И.С. да је и он заправо жртва овејаног криминалца који га је ухватио у своју мрежу како би од њега изнуђивао новац. Пажљивим преслушавањем њиховог разговора установљено је да убиство бабе није била идеја двадесетогодишњака већ његовог пријатеља Д.С. који је све то извео како би га уцјењивао тим снимком. Из разговора јасно се закључује да је Д.С. тај који наговара младича да убију очеву тетку.

Двадесетогодишњак у једном тренутку чак каже:

– Не знам да ли бисмо требали то да учинимо, то није ни хришћански! Међутим, Д.С. наставља да га убјеђује говорећи да није у реду да му баба узме дио куће и да има пуно право да је због тога убије. Читав тај разговор је тако вођен да би што више теретио двадесетогодишњака како би га Д.С. имао у рукама и уцјењивао га – наводе саговорници упознати са овим случајем.

Након одлуке Основног јавног тужилаштва да одустане од кривичног гоњења И.С., он ће бити кључни свједок против Д.С. који ће одговарати за изнуду. Двадесетогодишњаку је укинут притвор у коме се налазио од хапшења.

- Његова мајка Миланка С. каже да је са олакшањем примила вијест да њен син неће одговарати за злочин који није починио. Знала сам да мој син није способан да учини тако страшну ствар и то сам све време говорила. Он је дошао кући, заједно радимо у пекари коју само наслиједили од мог супруга. Све нам је ово тешко пало, али се на срећу добро завршило – казала је ова Нишлијка.

Човјеку који је њеног сина умало отјерао у затвор пријети дугогодишња робија нарочито узимајући у обзир да је иза решетака већ провео двадесетак година због бројних кривичних дјела. Кривични законик за изнуду предвиђа казну затвора од једне до осам година.

Пратите нас и путем Вибера