Хрватска

Бака организовала лажну отмицу сопствене унуке: Хтјела да је спаси лошег друштва

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 01.05.2024. 16:38

Због отмице властите унуке која заправо и није била баш права отмица, али је цијели случај изазвао велику пажњу јавности јер су осим далматинске пензионерке као идејне зачетнице у ‘отмичарском‘ тиму били још и једна полицајка, бивша фудбалерка, електроинсталатер, цвјећарка те кувар, на сплитском суду донесена је неправомоћна пресуда.

Сви су они хтјели помоћи 75-годишњој Ј. Ж. да, нажалост, на погрешан начин одврати унуку од лошег друштва у које је упала, али и да је макну од дроге.

Због тога је уз пензионерку која је подстицала на одузимање слободе, сплитски суд прогласио кривима и извршиоце те помагаче тог казненог дјела, А. К. (28), С. Х. (48), Д. П. (26), И. Г. (25), М. Л. (28) те С. В. (65). Осуђени су на условне казне. И док је бака добила годину дана затвора, оптужена шесторка извршилаца отмице и помагача добила је по осам мјесеци условно на двије године. Сви морају платити 130 евра судских трошкова, али то није све.

Уједно им је трајно одузето све што су користили за застрашивање током отмице - електрошокер, црне мајице дугих рукава "Decathlon", те три подкапе, два ваздушна пиштоља и пригушивач, три пара рукавица, три термичка деструирана мобитела и пет везица те ће све по правомоћности пресуде бити уништено.

На суђењу је седморка признала кривицу. Баш као што је прије три године пензионерка говорила за медије након што је била приведена, поновила је и у судници да јој је циљ само био спасити унуку и вратити је на прави пут.

- Жељела сам унуку издвојити из наркоманске средине. У томе сам успјела јер томе свједочи и чињеница да је она данас сасвим друга особа. Замолила сам била А.К. да ми спаси унуку јер сам чула у каквом се друштву налази. Молила сам је да ми је избави из тог зла на било који начин. А.К. је пристала. Нисам јој ништа платила за то. Кад се план сковао, рекла ми је шта ће направити и да ће купити дјечији пиштољ да је застраши.

Рекла сам јој да направи било шта јер да ћу ја одговорност преузети на себе. И себе заиста сматрам највише кривом. Сву кривицу стављам на своја леђа јер сам сада свјесна да су направили нешто што није добро – бранила се у судници пензионерка поновивши да је само хтјела спасити унуку која је промијенила начин и стил живота.

Ходочашће за помоћ Луки Радовићу (6): Дејан Живић након 12 дана пјешачења стигао до Острога

Ходочашће за помоћ Луки Радовићу (6): Дејан Живић након 12 дана пјешачења стигао до Острога

Према оптужници акција се одвила 1. фебруара пола сата иза поноћи. У црном комбију који је за ту акцију унајмила пензионерка, А. К. се довезла до стана у којем је била унука с пријатељицама. У стану је за то сврху већ била петоокривљена која је екипу ‘отмичара‘ извјештавала о стању у стану и уједно осигурала да врата стана буду откључана. Кад су се створили услови за тобожњу отмицу, екипа је кренула у акцију.

Троје их је с фантомкама на главама и наоружани репликама пиштоља и електрошокером упало кроз отворена врата стана унутра. Својом појавом итекако су код пензионеркине унуке изазвали страх те су њу и пријатељице одвели у комби, узели им мобилне телефоне како не би могле позвати помоћ и кренули путем каменолома.

Осим комбија с отмичарима, у другом возилу су били и помагачи који су циљано посматрали трасу и на крају требали бити случајни спасиоци бакине унуке и пријатељица код каменолома Крижице у Дицму које су остављене везане. посљедњи двојац је имао задатак дјевојке одвезати, одвести на сигурно, а да за то полиција не сазна. Али их је чувар каменолома предухитрио, уочио дјевојке и обавијестио полицију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм