Presuda

Banjalučki advokat mora da vrati pare klijentima

  • Извор: Независне
  • 04.02.2022. 13:57

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu Okružnog suda u Banjaluci po kojoj je osudio banjalučkog advokata Marinka Brkića na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i ona se neće izvršiti ako on u roku od 18 mjeseci po pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Prema navodima presude, Brkić je, postupajući kao advokat oštećenih, zastupajući njihove imovinske interese u vansudskom, sudskom i izvršnom postupku radi naknade materijalne i nematerijalne štete, zloupotrijebio njihovo povjerenje tako što nije ispunio svoju dužnost, odnosno novčani iznos od 12.400 KM kojeg je osiguravajuća kuća greškom uplatila na njegov žiro račun, a na ime nematerijalne štete oštećenima, nije predao oštećenoj porodici niti vratio osiguranju. Prema presudi, novac je zadržao za sebe u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, prenosi portal "nezavisne.com".

Vrhovni Sud Republike Srpske je nakon održane sjednice trećestepenog vijeća ovog suda, potvrdio presudu Okružnog suda u Banjaluci, a kojom je optuženi advokat Marinko Brkić u ponovnom postupku proglašen krivim zbog krivičnog djela zloupotreba povjerenja. Brkić se presudom obavezuje da oštećenima A.J, A.J. i V.J. nadoknadi štetu od 12.400 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude.

U presudi se navodi da ovakvo ponašanje advokata nije u skladu sa dobijenim ovlašćenjima, punomoći za zastupanje oštećenih, niti sa Kodeksom advokatske etike koji ga obavezuju da adekvatno zastupa imovinske interese oštećenih.

Тагови: